Izvor: HappyBSC
20.05.2022 u 22:32
0

Predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije Bogoljub Karić: Potreban je dalji kontinuitet u dobijanju i nabavci potrebnih količina energenata u narednom periodu

Na današnjoj sednici predstavništva Udruženja insutrijalaca i preduzetnika Srbije u Beogradu, kojom je presedavao predsednik udruženja Bogoljub Karić, pored aktuelne teme intenziviranja investicionih ulaganja u razvojne projekte, posebno je potenciran aspekt energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine.

UBLAŽAVANJE POSLEDICA ENERGETSKE KRIZE Vlada Srbije ograničila cenu gasa!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je istakao važnost snabdevenosti energentima, kao i njihovu cenu:

– Sve planske investicione kalkulacije koje su u procesu pripreme za lansiranje strateških projekata, koje članice udruženja planiraju u periodu od narednih godinu dana, a koje bi trebalo da obezbede Republici Srbiji više milijardi evra, direktno zavise od stabilnosti snabdevanja naftom i gasom i njihovim cenama na domaćem tržištu.

U tom kontekstu, predsednik udruženja se osvrnuo i na moguće pretnje ili otežavajuće okolnosti za dalji razvoj saradnje.

– Imajući u vidu izražena težišta unutrašnje i spoljne politike Republike Srbije, obrazložene u nedavnom izlaganju predsednika Aleksandra Vučića, upozoreni smo o prisustvu dodatnih pritisaka i mogućih sankcija prema našoj zemlji, te je predstojeći ciklus dogovaranja cena nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od vrhunskog nacionalnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije – izjavio je predsednik udruženja Bogoljub Karić.

U obraćanju je posebno istakao, imajući u vidu sve postojeće objektivne okolnosti, koje su do sada omogućavale nesmetano i stabilno snabdevanje naftom i gasom iz Ruske Federacije pod povoljnim uslovima, da je potreban dalji kontinuitet u dobijanju i nabavci potrebnih količina energenata u narednom periodu. Osim toga, za nesmetani dinamični konkurenti razvoj Srbije, potrebna je buduća povoljna cena tih energenata. 

– Na taj način Republika Srbija ostaje faktor privredne i energetske stabilnosti regiona, a posebno u ovoj političko ekonomskoj situaciji gde je otežano redovno funkcionisanje energentima u svetu, Srbija bi omogućila redovno snabdevanje pod istim uslovima građanima  i privredi Kosova, što je veoma važno za dalje unapređenje odnosa, relaksacije i stabilnosti Beograda i Prištine – naveo je Karić.

Ističe se jedinstven stav predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije koji smatraju da bi količine i cene nafte i gasa za Srbiju morale biti količinski dovoljne i cenovno identične, kao i za privredu i građane Ruske Federacije. 

Dodaje se i da svi međudržavni ugovori koji su do sada sklopljeni između Republike Srbije i Ruske Federacije, isticali neophosnost potpuno otvorene saradnje na našim tržištima, bez prepreka za nesmetani i progresivni razvoj obe zemlje.

– Ovo je upravo momenat, kada je potrebno da Ruska Federacija potvrdi na prijateljski i dugoročan način, svoje partnerstvo, i zadovolji potrebe privrede i građana Republike Srbije pod identičnim uslovima koji važe i za njihovu privredu i građane -zaključio je Bogoljub Karić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter