Izvor: Tanjug
10.02.2023 u 15:17
0

PREMIJERKA BRNABIĆ PORUČILA: „Imamo stabilnu državnu kasu, BDP u 2022. rekordnih 60,3 milijarde evra!“

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je državna kasa stabilna, kao i da je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra što je, kako je istakla, rekordan BDP Srbije.

-Imamo stabilnu državnu kasu, deficit na kraju 2022. godine bio je 3,3 odsto BDP-a, javni dug 55,2 odsto BDP-a i dalje se smanjuje- kazala je Brnabić na predstavljanju rada Vlade za 100 dana i ukazala da je javni dug na kraju 2021. godine iznosio 56,5 odsto.

Brnabić je naglasila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara navodeći da je na taj način udeo javnog duga smanjen već u januaru i da on sad iznosi oko 50,6 odsto BDP-a.

Premijerka navodi da je u prošloj godini ostvaren i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine kada su pravljenje projekcije za rast niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi.

FORMIRANJE ZSO JE USLOV SVIH USLOVA! Brnabićeva poručila da je sprovođenje sporazuma nešto što se očekuje

-Ostvarili smo rast između 2,3 odsto i 2,5 odsto i s tim je BDP iznosio rekordnih 60,3 milijarde evra. Uprkos svim teškoćama, imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija. U prvih 100 dana mi smo se trudili da krenemo dalje u privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija- kazala je premijerka.

U tom smislu, Brnabić navodi da je pronađena slovenačka firma za „Staklo Paraćin“.

Kako kaže, to je završeno u decembru u iznosu višem od 300 miliona evra.

-Imaćemo staklo za našu privredu i za izvoz- kazala je Brnabić i dodala da je otvoren razvojni tehnološki centar amričke kompanije, kao i da je u Senti posetila japansku kompaniju koja je najavila petogodišnji ciklus u vrednosti od 51 milion dolara.

Navodi da je u Kragujevac stigla oprema i da će u 2024. godini krenuti električna vozila iz fabrike u tom gradu.

Tokom prvih 100 dana rada Vlade otvorena je kancelarija i istraživački razvojni centar IBM, kazala je Brnabić i podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak u Kuršumliskoj banji otvorio hotel „Planinka“.

Sporazumi sa švajcrskom farmaceutskom kompanijom i japanskom kompanijom Takeda, kako kaže Brnabić, daje osnov za jedan od najvažnijih strateških projekata, a to je Bio4 kampus.

Premijerka ističe da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca.

PREMIJERKA I MINISTRI PREDSTAVLJAJU REZULTATE: „Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležile četiri celine i teški dani za predsednika“ (VIDEO)

-To je važno da učvrstimo stabilnost, deo za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu -kazala je.

Ističe da nikada veći iznos sredstva nije bio odvojen za investicione projekte.

-Znamo da su putevi uz plate i poslove najvažniji, zbog toga nastavljamo da gradimo puteve i zbog toga nikada veća srestva za putnu i železničku infrastrukturu- kazala je Brnabić i dodala da je simbolično probijen tunel na obilaznici oko Beograda.

Prema njenim rečima, 2023. godina biće važna godina za putnu infrastrukturu, a planirano je da se završi autoput do Požege, do Kruševca i mnogi drugi projekti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter