Izvor: HAPPY BSC
10.02.2023 u 13:12
0

PREMIJERKA I MINISTRI PREDSTAVLJAJU REZULTATE: „Prvih 100 dana rada Vlade Srbije obeležile četiri celine i teški dani za predsednika“ (VIDEO)

Predsednica Vlade Ana Brnabić i članovi vlade obeležavaju posetom jugu Srbije 100 dana rada Vlade, čije rezultate predstavljaju u Lebanu.

Premijerka zajedno sa ministrima predstavlja rezultate rada vlade u prvom tromesečju u Domu kulture ”Radan” u opštini Lebane.

Prisutnima se obratila premijerka Ana Brnabić.

– Drago mi je što sam danas ovde. Moja današnja poruka je da što češće putujemo po Srbiji i poruka ministrima je da što više budemo po terenu i vidimo naš narod. Rad Vlade mogu predstaviti kroz 4 celine: prva je priprema i usvajanje budžeta. Budžet je ono od čega zavisi rast i razvoj života građana Srbije i on je razvojni obzirom na krizu. Drugi je energetika čija se kriza najviše oseća u Evropi, treća je vladavina prava koji se može zaključiti ustavnim reformama juče u Skupštini. Četvrta je stlana nestabilnost i napadi na Srbe na KiM koje je hrabro izneo predsednik Vučić.

Budžet je obezbedio povećanje plata, penzija. Prosečne plate su otprilike izemđu 710 i 720 evra, što je 115% veća nego pre 10 gpodina. Palte su povećane početkom januara u javnom sektoru 12,5% kao i vojsku 25%. Penzije su ukupno povećane 20,8%, prosečna penzija 320 evra. Mnogo bolje ali ne i dovoljno dobro. Danas je predsednik pričao sa penzionerima i njegov cilj je joše veće povećanje penzije. Povećana je i minimalna zarada i nastavljamo razgovore sa sindikatima i poslodavcima i da vidimo kako možemo da obezbedimo da najugroženiji više ne trpe. Takođe, budžet je dalje odredio razvojni kurs tokom 2023. godine. Omogućeno je očuvanje makroekonomske sigurnosti i moja osnovna poruka za mandat ove vlade je stabilnost i dalji rast. Stabilnost u smislu plata, investicija, dalji rast i borba bez obzira na krize. Imamo stabilnu finansijsku kasu.Otpalćen je dug od 100 milijardi dinara. Ostvarili smo rast manji od planiranog ali svakako rast između 2,3 i 2,5 % i sa ti m je BDP iznosi 60,3 milijarde evra koji je pre 10 godina bio 30 milijardi. Važno je da u prvih sto dana mi smo se trudili da osnovni fokus vlade bude privlačenje investicija. Našli smo dobrog partenra za fabriku stakla u Paraćinu, a to je slovenačka firma Staklarna i to je oko 300 milijardi evra. Imaćemo stakla i za nas i za izvoz. Otvoren je „Vivijan“ američki istraživački centar. decembra je japanska kompanija je bila najveća japanska investicija u Srbiji. Razvojni cenatr IBM u Novom Sadu, predsednik Vučić je otvorio juče hotel u Kraljevskoj banji. Potpisan je ugovor sa farmaceutskim kućama za bio tehnologiju i informatiku.

Završen je pregovor sa MMF- om u iznisu od 2,4 milijarde evra što će nam pomoći za stabilnost i deo će biti usmerne na energetiku i predostrožnost usled poremećaja u Evropi. Nikada veći izvor sredstava za investicije nego ikada. Putevi su sada postali važni za ljude uz plate i penzije. Obilaznica će biti završena do kraja godine u Beogradu, kao i autoput do Požege i Kruševca.

Zima je polako na istoku, mi nismo energetksu krizu osetili. Imamo najjeftiniju električnu energiju i gas i subevnecionisanjem uspeli smo da stabilizujemo energetski sektor. Svega imamo dovoljno i počeli smo sa pripremama za sledeću zimu. Uvećani su naftni derivati. Zaštitili smo najugroženije uredbom i dodatno subvencionisali električnu energiju.

Hvala građanima jer su ove mere dale odlične rezultate zahvaljujući njihovim štednjama.

Vladavina prava – juče smo zahvljujući poodršci skupštine priveli smo kraju reformu pravosuđa i razumem da neki ne razumeju kako se to odražava na građane, ali to će ostati najvažnija tekovina naše vlasti. Imaćemo najviše standarde nezavisnosti pravosuđa i to će imati ogroman uticaj na kvalitet života u Srbiji.

Ovih 100 dana je bilo nažalost obeleženo velikom nestabilnošću i napadima na Srbe na KiM i stalnim incidentima od strane Prištine. To je bilo najteži momenat od 2008. godine i hvala predsedniku što je sve preuzeo na sebe razgovarajući sa predstavnicima međunarodne zajednice. U poređenju sa tim, rad Vlade ne može da se meri. Nestabilnost koju je kreirao Kurti mnogo nam je otežao da imamo vremena i energije za još bolje rezultate. Podsetimo i na zahtev upućen KFORu o povratku vojske Srbije na KiM, ali niko nikada iz međunarodne zajednice neće moći da kaže da nismo iskoristili sva prava. Imali smo 53 napada na Srbe u 100 dana. Radimo sa predsednikom na potpunom implementiranju Briselskog sporazuma. Neću ulaziti dublje u rad Vlade i ministara, pomenuću samo neke primere: ulaganje u obrazovanje (izgradnja vrtića u celoj Srbiji), atek treba otvoriti 11.000 novih mesta u vrtićima. Nove mere prevencije u obrazovanju – istraživači na fakultetima. Omogućen je digitalna akreditacija naučno istraživačkih organizacija i to od 15. februara. Usvojena je strategija za mlade do 2030. , treći ciklus Moja prva plata, započeli smo uvođenje interneta u selima i brz bežični internet do 2025. godine. Obezbedili smo nove vakcine protiv novih sojeva korona virusa, na domovima zdravlja smo završili sve započete radove i nastvljamo sa tim investicijama. Počela je procedura bio medicinske oplodnje potpomugnute iz inostranstva. Započeli smo i Eagrar sistem. podeljeno je 100.000 vučera i najposećenije su Soko i Vrnjačka Banja. Er Srbija je uvela nekoliko direktnih letova do Kine i SAD. Kultura je zahvaljujući projektima dceentralizovana u svim lokalnim samoupravama.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter