Izvor: TANJUG
12.02.2024 u 23:54
1

PRIŠTINA NE ODUSTAJE UPRKOS ZAHTVEIMA: Guverner CBK“ Nije odložen rok za primenu uredbe o zabrani dinara“

Guverner Centralne banke u Prištini (CBK) Ahmet Ismailji izjavio je danas da CBK nije odložila rok za primenu uredbe o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji, niti je dala dodatni rok za njenu primenu.

HOĆEMO DA KUPIMO DEO LUKA PIREJ I SOLUN: Vučić na sastanku sa Micotakisom

„Dozvolite mi da vas obavestim da CBK nije odložila rok za sprovođenje uredbe, niti je dala dodatni rok, niti je promenila svoju uredbu. Plan koji smo objavili samo ublažava efekte na srpsku zajednicu, odnosno omogućava veći pristup finansijama i finansijskim uslugama“, rekao je Ismailji za Dukađini.

On je istakao da je uredba na snazi od 1. februara, a da će CBK preduzeti akcije koje je objavila u planu za tranzicioni period. Centralna banka u Prištini saopštila je ranije danas da je, u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama, već preduzela i preduzima dodatne mere za lakše sprovođenje uredbe o gotovinskim operacijama, odnosno uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara, u najkraćem mogućem roku, koji ne može trajati duže od tri meseca.

SAOPŠTENJE CKB

Iz Centralne banke Kosova su kazali da će dodatne mere preduzimati najduže u roku od tri meseca, bez preciziranja da li je to i rok prelaznog perioda.

Pored besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-maila za žalbe, kao i namenskog broja na „viberu“, olakšavaju se uslovi za otvaranje računa u banci, u konkretnim slučajevima u opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri severne opštine, i to uz mogućnost da se kompletiraju dokumenta (dokaz o adresi) tek nakon otvaranja i aktiviranja računa, kaže se u saopštenju CBK.

Sledeća mera je ukidanje takse za plaćanje od strane nebankarskih finansijskih institucija (sa naglaskom na menjačnice) da bi se podstaklo otvaranje kancelarija u opštinama sa većinom srpskih građana, sa naglaskom na četiri severne opštine, kao i proširivanje prisustva bankarskih i nebankarskih institucija za pokrivanje područja na severu zemlje sa dodatnim ekspoziturama i povećanjem finansijskih usluga u tim opštinama.

Predviđeno je olakšavanje pružanja bankarskih usluga, odnosno otvaranje računa preko mobilnog bankarstva u svakoj od četiri severne opštine, kao i postavljanje nekoliko bankomata kao i drugih uređaja za elektronsko plaćanje (POS) ili finansijske samousluge.

Olakšavaće se proces za konvertovanje dinara u evro, u licenciranim institucijama i menjačnicama.

Planiran je i nastavak pojačane promotivne aktivnosti, sa pojednostavljenim materijalima, video porukama, kao i finansijskom edukacijom.

Dodaje se da ove akcije preduzimaju za omogućavanje mehanizma prenosa sredstava na najefikasniji način iz Srbije do Kosova, preko bankarskih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu predloga CBK-a Narodnoj banci Srbije, sa spremnošću da se razmotri bilo koja opcija.

„Ovaj plan građanima, posebno onima sa ograničenim pristupom finansijama i finansijskim uslugama, omogućava bolji pristup sigurnim finansijama preko banaka i nebankarskih finansijskih institucija, finansijsku inkluziju i njihovu zaštitu od nezdravih finansijskih aktivnosti, kao kontinuirano angažovanje CBK-a zasnovano na najboljim evropskim praksama“, kaže se u saopštenju CBK.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PRIŠTINA NE ODUSTAJE UPRKOS ZAHTVEIMA: Guverner CBK“ Nije odložen rok za primenu uredbe o zabrani dinara“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter