Izvor: tanjug
08.01.2024 u 00:18
3

ŠPANIJA PRIHVATILA PASOŠE TZV KOSOVA: Španski MSP potvrdio da Španija prihvata pasoše,ali ne i nezavisnost

Španija je prihvatila pasoš tzv. Kosova kao važeći uprkos tome što ne priznaje nezavisnost koju je Priština jednostrano proglasila od Srbije, potvrdili su u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje i Evropske unije. Navodi se da su izvori u MSP Španije potvrdili prihvatanje pasoša tzv. Kosova, ali nisu objasnili razloge koji su doveli do ove promene.

IMA NOVCA ZA VOJSKU: Novac je nije problem kada se priča o služenju vojnog roka

Španska štampa navodi da je 1. januara na snagu stupila vizna liberalizacija za tzv. Kosovo, koju je odobrio Evropski savet u martu prošle godine, a Evropski parlament mesec dana kasnije. Međutim, Evropska komisija je tada upozorila da je Španija isključena iz te mere jer ne priznaje pasoše koje izdaje Priština.

U dokumentu Evropske unije o priznavanju putnih isprava trećih zemalja navedeno je da je Španija od 1. januara ove godine priznala pasoš tzv. Kosova, ali je istaknuto da „ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova kao nezavisne države“.

Takođe, u delu koji se odnosi na tzv. Kosovo stoji napomena „kako je definisano Rezolucijom 1244 SB UN od 10. 06. 1999. godine“. Španija je jedna od pet članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “ŠPANIJA PRIHVATILA PASOŠE TZV KOSOVA: Španski MSP potvrdio da Španija prihvata pasoše,ali ne i nezavisnost”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter