Izvor: TANJUG
01.10.2023 u 14:55
0

„SRBIJA NE ZABORAVLJA NEVINE ŽRTVE“: Premijerka Brnabić u spomen-kompleksu „Jajinci“ poručila da Srbija neće ostati nema na maltretiranje svog naroda

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodila je danas državnu komemorativnu svečanost povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u logoru Jajinci tokom Drugog svetskog rata i položila venac na Spomenik žrtvama u spomen-kompleksu "Jajinci".

I ove godine želim da upravo sa ovog svetog mesta poručim da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu svoje, ali ni bilo čije druge nevine žrtve oružanih sukoba, jer je Srbija svesna da svaka žrtva ima identitet, ime i prezime, baš kao što svaki zločinac ima ime i neljudsku prirodu ispunjenu mržnju i nasiljem – rekla je Brnabić.

Premijerka je poručila da danas još jednom kao i svake godine, ponosno i odlučno obnavljamo svoj zavet slobodi, nezavisnosti i nepokolebljivosti.

– Čast mi je što sam danas sa vama na ovom mestu izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i evo nas iznova u prvi nedeljni oktobarski dan u Jajincima na pojedinačno najvećem gubilištu i grobištu iz perioda Drugog svetskog rata na području Srbije, kraj masovnih grobnica u kojima počivaju posmrtni ostaci nedužnih civilnih žrtava i učesnika antifašističke borbe – rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da Srbija ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike i da njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Čitava naša država, a posebno predsednik Srbije i Vlada Srbije, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida, našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području NDH, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetakog rata – rekla je Brnabić.

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

 

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je Vlada donela važnu istorijsku odluku da se Muzeju žrtava genocida na staranje i upravljanje dodeli celokupno područje spomen-kompleksa „Jajinci“.

– Ukoliko znamo da je spomen-kompleks „Jajinci“ uspostavljen još 1951. godine i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kolikoj je meri ova i ovakva odluka Vlade Srbije dugo očekivana, potrebna i istorijska – rekla je Brnabić i dodala da su time stvoreni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo u Jajincima.

MARKO ĐURIĆ: Apsurdna je i besmislena ideja da iza događaja u Banjskoj stoje Srbija ili Amerika!

Premijerka je navela da je Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, perspektivna i ekonomski osnažena, trajno opredeljena da sve izazove rešava mirnim putem, dijalogom i međusobnim uvažavanjem.

Želim da naglasim da nećemo biti nemi na nepoštovanje i maltretiranje našeg naroda, na neuvažavanje dogovora i svakog našeg truda da se mir održi, da naš narod živi bez straha, bez bojazni da li će preživeti ili ne – rekla je Brnabić i poručila da Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu.

Na skupu se obratio i predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić koji je preživeo ustaški logor.

Usvojen je predlog predsednika Aleksandra Vučića da deo leve obale Save između Brankovog mosta i Gazele dobije naziv Obala jasenovačkih žrtava, takođe prostor između Brankovog mosta i Beton hale dobio je naziv park Diane Budisavljević, a na tom prostoru je na predlog našeg udruženja određeno mesto za podizanje spomenika ovoj izuzetno hrabroj ženi koja je spasila na hiljade srpske dece iz ustaških logora – rekao je Čekić.

Savez preživelih, prema rečima Čekića, čuva uspomenu na nevine žrtve nacizma i fažizma i poručuje omladini koja tek treba da stasa u odrasle ljude da su fašizam i nacizam veliko zlo, da je to ideologija koja ne može i ne sme da ima budućnost i sledbenike u svetu, posebno na prostoru bivše Jugoslavije koja se suočila sa nenadoknadivim gubicima.

Strelište u Jajincima izdvaja se u odnosu na ostala mesta stradanja po masovnosti žrtava i surovoj sistematičnosti u likvidaciji i prikrivanju zločina nad nedužnim stanovništvom, a sačuvane fotografije i izjave malog broja preživelih svedoče o stradanju i patnjama Srba, Jevreja, Roma i drugih talaca fašističkog režima u Beogradu i Srbiji.

Komisija za utvrđivanje ratnih zločina, formirana odmah po završetku Drugog svetskog rata, nakon istrage je iznela podatak da je na strelištu Jajinci stradalo 80.000 osoba, a novija istraživanja ukazuju na broj od 65.000 stradalih.

Ceremoniji polaganja venaca su pored predsednice Vlade Srbije, prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministar omladine i sporta Zoran Gajić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kao i mnogi drugi zvaničnici.
Organizator Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jaijincima je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter