Izvor: Tanjug
15.11.2023 u 21:42
0

TREĆA SREĆA: Srbija opet članica Izvršnog saveta UNESCO

Srbija je danas, po treći put, izabrana za članicu Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). U izbornoj grupi dva, Srbija je dobila najviše glasova - 137, navedeno je na sajtu te organizacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je 9. novembra da će Srbija podneti kandidaturu za izvršni savet UNESCO-a. On je, prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu istakao da očekuje podršku drugih članica UNESCO, dodavši da će Srbija opravdati to poverenje. Istakao je da su Srbiju pohvalile sve članice za uravnotežen i uspešan način rukovođenja Izvršnim savetom u izazovnim i turbulentnim vremenima, kada je, kako je rekao, teško postići bilo kakav dogovor u nekoj multilateralnoj organizaciji, jer su mnoge međunarodne organizacije paralisane u radu i ne mogu da izaberu nove rukovodeće ljude, donesu budžet i odluke.

„Upravo zahvaljujući našoj međunarodnoj poziciji i našoj spoljnoj politici, a i zahvaljujući ličnom uticaju šefice misije ambasadoke Tamare Rastovac koja je na čelu Izvršnog saveta UNESCO-a. Pozvao sam generalnu direktorku UNESCO-a da dođe u posetu Srbiji pre kraja njenog mandata sa željom da nastavimo našu uspešnu saradnju“, rekao je Dačić.

Na marginama 42. Generalne konferencije UNESCO u Parizu, Dačić se sastao sa generalnom direktorkom UNESCO-a Odri Azule, sa kojom je razgovarao o očuvanju kulturne baštine Srbije i produbljivanju saradnje sa ovom organizacijom. Azule je istakla da saradnja Srbije sa UNESCO-m ide uzlaznom putanjom, čemu je, kako je navela, svakako doprinela i njena poseta Beogradu 2019. godine. Ocenila je da je uloga Srbije, čije se predsedavanje Izvršnim savetom organizacije završava tokom ove 42. Generalne konferencije, bila veoma važna i pozitivna, s obzirom na to da se predsedavanje „odvijalo u nelakim okolnostima, uz otežano postizanje konsenzusa oko svih pitanja, posebno od izbijanja rata u Ukrajini“. Pohvalila je rad stalne predstavnice Republike Srbije pri Unesku Tamare Rastovac Siamašvili kao predsedavajuće Izvršnom savetu i zahvalila na uspešnoj saradnji, navedeno je u saopštenju MSP. Pored Srbije u izbornoj grupi dva se nalaze i Albanija, Slovačka i Češka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter