Izvor: Kosovo online
15.11.2023 u 22:09
0

ORLIĆ JASAN: Srbija će insistirati na osnivanju ZSO

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije Emanuelom Žiofreom, koji mu je predao Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu, a predsednik parlamenta je, između ostalog poručio, da Srbija ostaje posvećena dijalogu Beograda i Prištine, ali da će insistirati na formiranju ZSO po sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

Predsednik Skupštine je iskazao zadovoljstvo jer Izveštaj EK nedvosmisleno potvrđuje napredak Srbije u važnim reformama i brojnim pojedinačnim oblastima.

„Napredak je zabeležen u poglavljima 23 i 24, u pogledu slobode izražavanja Srbija je još bolje ocenjena nego u prethodnom Izveštaju, a istaknut je i značaj usvajanja seta zakona kojima je, kako je navedeno u Izveštaju, obezbeđeno nezavisno pravosuđe“, rekao je Orlić, dodajući da je napredak konstatovan i kada je reč o borbi protiv korupcije i slobodi medija, što je posebno pozdravila i predsednica EK Ursula fon der Lajen u nedavnom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.

Kada je reč o pregovaračkim poglavljima, naglašeno je da Srbija nije nazadovala ni u jednom, naprotiv – u više od 30 je jasno notiran napredak.

STOJANOVIĆ O JAVNOJ TAJNI: Briselski statut ZSO neprihvatljiv ako rastače ono što je već dogovoreno

Govoreći o Poglavlju 35 i stanju u okviru dijaloga Beograda i Prištine, Orlić je poručio da Srbija dijalogu ostaje posvećena i da će nastaviti da traži ispunjenje prethodno potpisanih sporazuma, na prvom mestu, konačno formiranje ZSO, u skladu sa onim što je potpisano 2013. i 2015. godine.

„Čak i zvaničnici EU u svojim izjavama potvrđuju da, kada je dijalog u lošem stanju, to dolazi kao odgovornost Prištine, konkretno Aljbina Kurtija, koji se trudi da dijalog u svakom smislu uništi“, poručio je predsednik Skupštine i podsetio na svakodnevni teror nad srpskim narodom na KiM i brutalno gaženje osnovnih ljudskih prava, što je, kako je naglasio, nezamislivo bilo gde u Evropi danas.

URSULA FON DER LAJEN JASNA: Kosovo mora da implementira statut ZSO

Kako je navedeno u saopštenju Orlić je iskazao  zadovoljstvo, jer je u okviru Izveštaja zabeležen i ekonomski napredak Srbije, konstantan rast BDP-a i smanjenje zaostatka u odnosu na EU tokom prethodnih godina, kontinuirano smanjenje nezaposlenosti uz istovremeni stalni rast zaposlenosti, kao i neprekidni rast plata i investicija.
„Takođe, kada je reč o Skupštini Srbije, u Izveštaju je precizno notiran procenat usvojenih zakona po hitnoj proceduri – u ovom sazivu 12 odsto, što je značajno manje u odnosu na neke prethodne sazive“, rekao je Orlić.

Dodao je  da je  „državna politika koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koju sprovode i NS RS i Vlada Srbije, usmerena prema stalnom napredovanju i jačanju naše države i društva u svim oblastima“.

„Uveren sam da ćemo ovu politiku nastaviti i da će, i u narednim godinama, donositi samo dobre rezultate i nove uspehe za Srbiju“, zaključio je Orlić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter