Izvor: Kosovo online
08.10.2023 u 14:13
1

TURSKA PRVI PUT NA ČELU KFORA: Da li Srbija ima razlog za zabrinutost? (VIDEO)

Jednogodišnju komandu nad Kforom 10. oktobra preuzeće d i to će biti prvi put da je na čelu ove NATO misije predstavnik Turske. Uprkos tome što ova zemlja u poslednje vreme intezivno naoružava i obučava Kosovske bezbednosne snage, sagovornici Kosovo onlajna smatraju da bi Ulutaš trebalo da nastoji da objektivno sprovodi mandat Kfora.

STIGLE NOVE TRUPE: Dve stotine britanskih vojnika pridružilo se snagama Kfora na KiM

Računajući odlazećeg komandanta Kfora, Italijana Anđela Mikelea Ristuću, u protekle 24 godine na ovoj poziciji smenilo se 27 zapovednika i nijedan nije bio iz Turske. Ulutaš će stupiti na dužnost u momentu kada je kontigent turskih vojnika u okviru Kfora drugi po brojnosti. Naime, prema podacima sa sajta Kfora, u ovoj misiji je trenutno 4.511 vojnika, najviše ih je iz Italije – 852, a sledi Turska sa 780 i SAD sa 679.

Tokom leta Kosovu su iz Turske stigli dronovi Bajraktar, a kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci pre dvadesetak dana je rekao da Turska nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u svim aspektima, uključujući obuku i obrazovanje, ali pre svega u pogledu snabdevanja sistemima naoružanja i opreme.

Bivši ambasador SRJ u Turskoj i islamolog Darko Tanasković kaže da imajući u vidu da Turska snabdeva Kosovo naoružanjem i vojnom opremom i da obučava njihove oficire, Srbiji ne može naročito da odgovara to što će novi komandant Kfora biti iz Turske, ali istovremeno napominje da komandant Kfora ne dobija naloge iz Ankare i da ih neće dobijati iz Ankare ni kada komandant ove NATO misije bude Turčin.

Naš sagovornik dodaje da to što je na Kosovu dodat jedan kontigent turskih snaga kada je nedavno došlo do zategnute situacije, kao i činjenica da će komandu Kfora da preuzme turski general, Turska i politički i unutrašnjepolitički doživljava i nastoji da valorizuje kao svoj veliki uspeh.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “TURSKA PRVI PUT NA ČELU KFORA: Da li Srbija ima razlog za zabrinutost? (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter