Izvor:
30.09.2016 u 16:29
0

U TOKU SAHRANA VELIKOG DRŽAVNIKA: Državnoj ceremoniji prisustvuju desetine svetskih lidera, među njima i Tomislav Nikolić!

Počela je ceremonija sahrane bivšeg predsednika i premijera Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa u Jerusalimu, a državnoj sahrani prisustvuju desetine svetskih lidera, uključujući predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Rusiju predstavlja predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

Ceremonija državne sahrane Peresa, koji je preminuo u sredu u 93. godini, održava se na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz celog sveta, među kojima su i američki predsednik Barak Obama, francuski predsednik Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, nemački predsednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Abas će predvoditi delegaciju visokih palestinskih zvaničnika, uključujući glavnog pregovarača sa Izraelom Saeba Erekata, najavio je neimenovani visoki palestinski zvaničnik. Abas svojim prisustvom „želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da ceni napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres“, naveo je isti zvaničnik. Stepen bezbednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni, a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP.

Glavni put koji vodi u Jerusalim biće danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma „Ben Gurion“, dok će putevi koji vode ka groblju Gora Hercl biti zatvoreni za saobraćaj celo prepodne.

Sahrana se održava u trenutku kada počinju veliki jevrejski praznici, a u tom periodu izraelske vlasti strahuju od pojačanog palestinskog nasilja. Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je doživeo pre dve nedelje.

Sputnjik
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter