Izvor: BSC Happy/Kurir.rs/RTS/Kosovo online
26.09.2023 u 14:26
0

BANJSKA I DALJE POD BLOKADOM: Jednomosečni pritvor određen i Vladimiru Toliću koji se nalazi na lečenju

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj. Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri muškarca i jedan pripadnik tzv. kosovske policije. Sinoć i nova hapšenja u Banjskoj. U selu Banjska, koje je i dalje pod blokadom, a uhapšeno je još troje Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

14.32Pritvor u trajanju do 30 dana određen je i Vladimiru Toliću iz Zvečana, uhapšenom u Banjskoj, koji se nalazi na lečenju u Prištini, potvrdio je za Kosovo onlajn njegov branilac, advokat Miloš Delević.

– On se nalazi u bolnici u Prištini. Na odeljenju ortopedije. Stabilno je, imao je operaciju noge – rekao je Delević.

Tolić se u konsultaciji sa advokatom branio ćutanjem, a Delević je uložio žalbu na odluku suda o pritvoru. Prethodno je jednomesečni pritvor određen i Dušanu Maksimoviću iz Banjske i Blagoju Spasojeviću iz Severne Mitrovice. Dušanu Maksimoviću stavljeno je na teret krivično delo „pripremanje terorizma“, dok se Blagoje Spasojević sumnjiči izvršenje krivičnog dela „terorizma“.

14.00Američki ambasador Džefri Hovenijer sastao se danas sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani u njenom kabinetu u Prištini, a kako se očekuje tema razgovora biće aktuelna situacija na severu Kosova. Sastanak je zatvoren za javnost, a održava se dva dana nakon incidenata u selu Banjska na severu Kosova. Podsetimo, tokom incidenata život je izgubio jedan pripadnik Kosovaske policije, kao i četiri osobe srpske nacionalnosti.

12.43 – Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Beogradu da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu „tragičan događaj“ te da se razmatraju dalji koraci.

12.37 – Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci dvojice Srba uhapšenih u Banjskoj. Kako se navodi u objavama u pitanju su Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović njima je određen jednomesečni pritvor potvrdio je advokat Dejan A. Vasić.

– Mi ćemo sa punim poverenjem sačekati forenzičke nalaze koji se odnose na telefon mog branjenika, kada očekujemo da će istina izaći na videlo da on apsolutno nije imao bilo kakve veze sa samim događajem čime će se nesumnjivo utvrditi da on nije kriv za krivično delo za koje ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči – rekao je Vasić.

Blagoje Spasojević tereti se za izvršenje krivično dela terorizma. Advokati Blagoja Spasojevića i Dušana Maksimovića, Ljubomir Pantović i Dejan A. Vasić, sutra će uložiti žalbu na odluku suda.

12. 40Određen jednomesečni pritvor još dvojici Srba zbog sukoba u BanjskojOsnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor još dvojici Srba osumnjičenih za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom, u nedelju u selu Banjska kod Zvečana. Ta mera je određena Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću. Advokat Maksimovića najavio je u izjavi medijima da odbrana planira da podnese žalbu. On je dodao da njegov klijent juče nije mogao da da izjavu, ali da će tražiti da on bude saslušan što pre. Osnovni sud u Prištini juče je odredio meru pritvora od 30 dana V.T, koji je takođe osumnjičen za učešće u sukobima u Banjskoj. U saopštenju suda se navodi da je saslušanje osumnjičenog održano u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, gde se on nalazi na lečenju, prenosi Reporteri. Sva trojica su osumnjičena za „teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i teroristička dela“. U selu Banjska je u noći između subote i nedelje došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije, pri čemu su poginula četvorica Srba i jedan policajac.

12.34Zastave Srbije u Leposaviću su od jutros na pola koplja zbog trodnevne žalosti usled tragičnog događaja u Banjskoj. Danima žalosti proglašeni su 26. 27. i 28. septembar. U Leposaviću će od 18 časova sugrađani paliti sveće kod spomenika palim borcima, kako bi odali počast stradalim sugrađanima I. M. ocu troje dece i B. M. takođe ocu koji je nedavno dobio i drugo dete. U srpskim sredinama se otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija.

11.30Meštanima Banjske, nakon dva dana, dostavljeno je 120 vekni hleba, nakon što je vozilu jedne pekare dozvoljeno da uđe u Banjsku. U selu Banjska situacija je i dalje napeta, nakon sukoba tzv. kosovske policije i lokalnih Srba. Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu da izlaze i ulaze zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica, rekao je zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani. U severnom delu Kosovske Mitrovice, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku ne rade kafići i restorani.

11.00 Tri dana nakon sukoba u Banjskoj, i dalje je nemoguće prići selu, jer su svi putevi do tamo blokirani od strane kosovske policije. Kako javljaju reporteri iz razgovora sa Specijalnim jedinicama Kosovske policije, jedino meštani mogu da uđu i izađu iz sela, uz obavezno legitimisanje i pretres vozila.

Kako je tzv. ministar Svećlja juče rekao, u području ovog sela još uvek traje policijska operacija.

U srpskim sredinama na Kosovu progašena je trodnevna žalost, dok je Vlada Srbije proglasila na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu.

10.30Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije. Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Sastanak je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

10.00 Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

08.46 – Trodnevna žalost u srpskim sredinama na Kosovu. U srpskim sredinama na Kosovu 26, 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan, saopštila je danas Srpska lista.

U saopštenju se navodi da će u srpskim sredinama na teritoriji Kosova biti otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija.Takođe, kako se dodaje u saopštenju, zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja.

08.33 U srpskim sredinama na KiM 26, 27. i 28. septembar dani žalosti

U srpskim sredinama na KiM 26., 27. i 28. septembar proglašavaju se danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan, saopštila je danas Srpska lista. U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja. U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak, navedeno je u saopštenju. (Kraj) /cv
Dodatne rubrike:

Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosmeta. Prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

07.33 – Đurđev: Kurti spreman na sve, uključujući i žrtvovanje svog naroda, kako bi uvukao Srbiju u rat sa NATO. Predsednik Srpske Lige Aleksandar Đurđev smatra da je premijer Kosova Aljbin Kurti spreman da žrtvuje svoje sunarodnike kako bi uvukao Srbiju u rat i predstavio je kao zločinca.

„Aljbin Kurti juče je pokazao da je spreman da pošalje i svoje sunarodnike u sigurnu smrt samo da bi ispunio svoju bolesnu ambiciju – da Srbiju uvuče u rat sa NATO i predstavi je kao zlikovačku po oprobanom receptu iz Račka. To je odraz njegove duboke slabosti i vremena koje mu sve više curi, jer je jasno da u probuđenom multipolarnom svetu neće biti mesta za teroriste poput njega“, izjavio je Đurđev.

On je izrazio saučešće porodicama poginulih srpskih mladića koji su samo išli stazama svojih predaka, jer nisu hteli više da trpe svakodnevni zulum.

„Srbija u ovim trenucima mora biti složna i jedinstvena, ali i odlučna i nepokolebljiva. Srpska liga pozdravlja susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, te upućuje apel Rusiji i Kini da stanu u zaštitu Srbije i Srba na Kosmetu, jer naša borba još od 1990-ih je borba za sve zemlje i narode koji žele da budu slobodni od zapadnog neokolonijalizma i bezočnog licemerja“, zaključio je Đurđev.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika.

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji sinoć su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandrar Vučić razgovarali o merama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Borićemo se za našu zemlju i uvek ćemo se boriti za naš narod, poručila je premijerka na Instagramu.

Situacija na Kosovu i Metohiji biće tema sastanka predsednika Srbije i ambasadora zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefa delegacije Evropske unije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je manastir Banjsku, gde mu je predočeno da su Euleks i policija završili uviđaj. Iguman Danilo je, dodaju, prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter