Izvor: BSC happy portal
23.10.2023 u 16:40
0

SEDNICA SKUPŠTINE: Poslanici raspravljali o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije počinju danas prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, a na dnevnom redu je 60 tačaka

Parlamentarci polemišu o budžetu za 2024. godinu i pratećim zakonima, Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima, aktu o elektronskim medijima, izmenama i dopunama Zakona o državnom premeru i katastru, kao i izmenama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

Jovanov pokazao sliku ubijenog Gadafija

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov pokazao je fotografiju ubijenog libijskog lidera Moamera el Gadafija odgovarajući poslaniku DS Srđanu Milivojevića.

– To je ono što ćete gledati od 18. decembra, ako Đilasovi poslanici dobiju podršku za svoju ideju – kazao je Jovanov, podsećajući na Milivojevićeve pretnje da će „Vučić proći kao Gadafi“.

Mali odbacio navode Jovanovića da „Srbiji preti dužničko ropstvo“

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas navode šefa Poslaničke grupe „Narodne stranke“ Stefana Jovanovića da Srbiji preti dužničko ropstvo, i naglasio da je naša zemlja u potpunosti ekonomski i finansijski stabilna.

„Moje pitanje za vas, s obzirom da ste rekli da nam preti dužničko ropstvo jeste, da li znate koliki je javni dug jedne Nemačke? 2.589 milijardi evra. Jedne Francuske preko 3.000 milijardi evra, a naš 35 milijardi evra. Nikada se ne govori o apsolutnom iznosu javnog duga. Javni dug je u Nemačkoj preko 80 odsto BDP, u Srbiji je udeo javnog duga u BDP 51 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta i daleko ispod proseka evrozone koji je 91 odsto. U Hrvatskoj je udeo javnog duga preko 80 odsto u BDP-u“, naveo je Mali.

Ministar je istakao da Srbija ekonomski stoji mnogo bolje nego neke razvijenije zemlje, što kažu i Međunarodni monetarni fond i međunarodne rejting agencije.

Siniša Mali je istakao i da se novac za koji se zadužimo ulaže u izgradnju auto-puteva, brzih saobraćajnica, škola, bolnica, a ne za potrošnju, te naglasio da se dugoročne investicije finansiraju dugoročnim izvorima fianansiranja.

„Prosečna ponderisana kamata na kredite bila je 13 odsto pre 11 godina, a ponderisana kamatna stopa danas iznosi 3,4 odsto na naš javni dug, što dovoljno govori da nema nikakvog rizika kada je naš javni dug u pitanju“, naglasio je Mali i podvukao da je Srbiji dužničko ropstvo pretilo 2012. godine, ali da smo uspeli da se izvučemo iz te situacije.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvo, Mali je rekao da od 2008. do 2012. godine nijedna nova zdravstvena institucija nije izgrađena, a od 2012. do danas je izgrađeno, rekonstruisano i obnovljeno 142 zdravstvene ustanove u našoj zemlji.

Ističući da nije tačno da se smanjuju ulaganja u zdravstvo u narednoj godini, Siniša Mali je naveo koje zdravstvene ustanove širom Srbije će dobiti magnetne rezonance, mamografe i ultrazvučne aparate.

„Hoćemo da svaki grad, svako mesto, svaka zdravstvena ustanova gde je to moguće, ima mamograf, ultrazvučni aparat, magnetnu rezonancu. I to je poruka koliko smo posvećeni našem zdravstvu i ukupnom kvalitetu života građana Srbije“, naglasio je potpredsednik Vlade.

Mali je istakao i da je Jovanovićeva stranka najmanje pozvana da komentariše pitanje Kosova i Metohije, s obzirom da je njihov lider Vuk Jeremić taj koji je pred Međunarodnim sudom pravde inicirao pitanje za koje Aljbin Kurti kaže da je temelj kosovske nezavisnosti.

„Kurti je u intervjuu jednom listu rekao da je ta presuda, čije je donošenje inicirao Vuk Jeremić zabetonirala temelje kosovske nezavisnosti. Ne znam zašto svoje izlaganje započinjete pitanjem Kosova i Metohije. Za razliku od vas, predsednik Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka i naša koalicija se svaki dan bori da očuva živote naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji i da ispravimo sve greške koje ste namerno ili slučajno uradili i zbog kojih trpimo posledice i danas“, naveo je Mali.

ŠTA JE ALEKSIĆU BIO PRVI POTEZ KAD JE DOŠAO NA VLAST? Povećao sam sebi platu

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je danas u Narodnoj Skupštini, odgovarajući na izlaganje Miroslava Aleksića iz poslaničke grupe Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, da je prvo što je Aleksić uradio kada je postao predsednik opštine Trstenik to da je povećao sebi platu.

– Prvo je povećao sebi platu, to je prvo što je uradio! Kao što vidite, on u svemu što radi vidi samo milijarde, samo o tome priča, on je počeo izlaganje o Telekomu Srbije, boli i njega i Šolaka i Đilasa što je Telekom nezavisan, što radi u interesu građana Srbije“ – rekao je Mali.

On dalje odgovara na izlaganje Aleksića koje se tiče izdvajanja sredstava za Moravski koridor.

– Rekao je pa šta će nam Moravski koridor, to je loše, ogromne pare su u pitanju… To treba da čuju građani Rasinskog, Raškog i Moravičkog okruga, da Aleksić neće da se njima grade putevi, fabrike, neće da vidi napredak, on ima neke veće planove za sebe – istakao je potpredsednik Vlade.

Siniša Mali je dalje izneo podatke koji se tiču Aleksićevih malverzacija koje je izvodio zajedno sa svojim tastom u Trsteniku, a koje su se obavljale preko Fonda za unapređenje resursa građana. Pomenuti fond je tast najpre osnovao, a onda je prešao da radi u Nacionalnu službu za zapošljavanje, koja je sklapala ugovore sa Fondom.

– Na ime troškova prevoza za rad i sa rada u periodu od 2008. do 2012. isplaćena su sredstva Fondu za unapređenje resursa građana, koji je vodio tast, u iznosu od 3,8 miliona dinara. Dalje, imate podatke da je novac podizan sa računa u gotovom, ne zna se na šta je utrošen… U 2011. i 2012. Fond je zaključio ugovore sa društvima za pružanje taxi usluga, a ne postoje dokazi da su usluge stvarno i izvršene – rekao je Mali.

On je dalje naveo da su 139 lica navela da uopšte nisu dobila novac na ime prevoza na posao i sa posla i da nisu koristila usluge taksi prevoza, veći broj građana je izjavio da nije pohađao obuke za gerontodomaćice, što je plaćeno Fondu ali nije izvršeno, zatim su izjavili da nisu izvodili radove za koje su plaćeni već da su lepili predizborne plakate za G17 plus, i da u radili kampanju za stranku umesto da izvode javne radove.

– Radi se o apsolutnoj korupciji, kao i kod njegovog šefa Dragana Đilasa čije su firme imale čak i ugovor sa Narodnim muzejem u trenutku dok on nije ni radio“ rekao je Mali. On je dodao da će se sa Aleksićem videti u sudnici. Što se ostaloga tiče, na suđenju koje vi i ja imamo, vi ste se pozvali na poslanički imunitet kao najveća kukavica, sud vam to na nije dozvolio. Vidimo se uskoro, budite hrabri da to što govorite dokažete i na sudu – zaključio je potpredsednik Vlade.

Vujović je istakla da su planirana značajna sredstva i za uklanjanje divljih deponija i, što je još važnije, za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija.

“Planirali smo više od milijardu dinara za narednu godinu, kako bi ružna slika nesanitarnih deponija na koje gradovi i opštine odlažu otpad i duže od 50 godina, postala prošlost. To je gotovo dva puta više nego što smo ove godine uložili u te svrhe”, rekla je Vujović dodajući da će se uslovi za zatvaranje nesanitarnih deponija stvoriti izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara, na čemu se takođe intenzivno radi.

“Počeli smo izgradnju modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom u opštini Ub. To je izuzetno važno za građane Srbije, a pre svega za 15 lokalnih samouprava koji će gravitirati ka tom centru. To je jedan od šest regionalnih i reciklažnih centara koji će biti izgrađeni u narednih nekoliko godina”, rekla je Vujović. Prema njenim rečima, do kraja godine i početkom 2024. počeće i radovi na proširenju regionalnog centra za upravljanje otpadom Srem-Mačva, zatim Duboko-Užice, Pirot, a očekuje nas izgradnja i regionalnog centra u Novom Sadu.

Mali: Za poziciju bi i sa onima koji su rekli da su Srbi genocidan narod

MINISTAR finansija Siniša Mali odgovorio je na napade poslanice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski.

– Slušajući prethodnog govornika možda je neko mogao da pomisli da tu postoji neki sistem vrednosti i neki kredibilitet. Reći ću vam da ne postoji nikakav. Uvažena poslanica je pre godinu i po dana, nakon beogradskih izbora pokazala šta je za nju sistem vrednosti – samo fotelj. Bila je i spremna da uđe u koaliciju i sa „Ne davimo Beograd“ i sa Draganom Đilasom, sa onima koji su rekli da su srbi genocidan narod, samo da bi ušla i dobila neku fotelju i poziciju.

Mali je upitao da li se izvinila za laži koje je iznela:

– Da li se izvinila kada je rekla da premijerka Brnabić ima hrvatski pasoš? Nije. Jedna laž sustiže drugu. Da li se izvinila kada je rekla da je ambasador Hil leteo helihopterom u Rašku? Nije.

Mali je rekao da Đurđević Stamenkovski iznosi neistine kako bi pokupila glasove građana, a onda otišla kod Đilasa i tražila fotelju.

Mali razobličio politiku Obradovića

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je poslaniku Bošku Obradoviću.

– Mislim da smo dovoljno čuli o „poštenom“ poslaniku s obzirom na te silne milione koje je opljačkao od rudnika Kolubara, od rudara. U to vreme ćutao je, ćutao je 2008. kada je tzv. Kosovo proglasilo jednostranu nezavisnost, a ćutao je jer su mu važnije bile pare. Bio mu je važniji sporazum sa Đilasom, u tom sporazumu sa Đilasom nije spomenuo Kosovo i Metohiju. Da ne kažem da kad je bio protest „1 od 5 miliona“ se slikao ispred gej zastave. Ne kažem ništa loše o tome, već govorim o njegovim principima – rekao je Mali i dodao:

– Nema novih zaduženja od 6,5 milijardi evra, odnosno u isto vreme vraćamo i 4,5 milijarde evra duga. Na računu trenutno imamo 5 milijardi evra tako da ne moramo da se zadužujemo. U njegovo vreme Srbija je bila pred bankrotom, Srbija je bila prezadužena, na računu u julu 2012. godine, nakon toga što su opljčkali i Kolubaru i EPS, nisu imali para ni penzije da isplate. E takvu su nam zemlju ostavili. Sa 500.000 ljudi koji su ostali bez posla, sa zatvorenim fabrikama… sebi su bili važni, srpsko im ništa nije bilo važno.

On je dalje odgovorio Obradoviću istakavši da Srbija ima i najniže cene gasa, struje, hleba, a da on očigledno izbegava to da kaže i prizna. Kada je reč o bankarskom sektoru, Mali je rekao da su u vreme Obradovića i njegovih političkih saboraca banke poput „Agro banke“,

– Privredne banke“, „Univerzal banke“, bankrotirale i propale. „Sada ponovo hoćete da vratite državne banke da novac iz tih banaka preusmerite na račune vaših tajkuna. Danas je bankarski sektor stabilan i dobro funkcioniše, i ne razmišljamo o onome šta ste govorili, jer je to protiv slobode tržišnog privređivanja – rekao je Mali.

On je rekao i da se danas vodi odgovorna i dosledna ekonomska politika.

– Kredibilitet je kada pratite politiku od koje ne odustajete. Zato imamo rekordan priliv stranih direktnih investicija, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou, imamo rekordan broj zaposlenih. U vaše vreme je pola miliona ljudi ostalo bez posla, u poslednjih deset godina je pola miliona ljudi dobilo posao u Srbiji – rekao je Mali u odgovoru Obradoviću.

Ministar je rekao i da je predloženim budžetom za poljoprivredu namenjeno 118 milijardi dinara, a da je od tog iznosa 90 milijardi dinara za subvencije. On je naglasio i da se pre deset godina za subvencije izdvajalo 10,3 milijarde dinara, a danas devet puta više.

– Vi očigledno niste zadovoljni, ali mislim da građani Srbije jesu – zaključio je potpredsednik Vlade u odgovoru Obradoviću.

Parlament nastavio rad

Skupština Srbije nastavila je, nakon jednosatne pauze, rad.

Pauza sat vremena

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić odredio je pauzu od sat vremena u radu parlamenta.

Ministarka Đedović o energetskoj efikasnosti

Ministarka Dubravka Đedović govorila je, pre svega, o merama energetske efikasnosti.

– Mere energetske efikasnosti koje se sprovode više nego ikad u poslednje dve godine. Upravo prijave koje su počele u zadnjih meseca dana, u okviru ovog poziva 2023., rekordne. Time se zatvaraju pozivi već posle nekoliko dana. Želim da pojasnim da smo u zadnje tri godine 20.000 domaćinstava sanirali merama energetske efikasnosti. To je bio početni talas, 2,5 puta više domaćinstava je od ove godine ušlo u taj program. Cilj nam je da se u narednih godinu i po dana preko 60.000 domaćinstava energetski efikasno osnaže. Do sada je uloženo 2, 7 milijardi dinara za građane u mere energetske efikasnosti. Oni su to zaista iskoristili, skoro su svi radovi završeni, reč je o 20-30 domaćinstava. Dodeljeno je ove godine, na poslednjem javnom pozivu u junu mesecu, 1,9 milijardi dinara, ove godine kao u zadnjih tri godine. Veoma smo prepoznali neophodnost. Ovo je samo prva faza ukupne investicione vrednosti, od 50 miliona dolara. Biće uskoro objavljen novi poziv, očekujem već početkom iduće godine  – kazala je Đedović.

Odgovor Radomiru Lazoviću

Ministar Mali odgovorio je Radomiru Lazović, koji poziva građane na smenu „štetne vlasti“.

– Moje pitanje je kako je kada vam glavni Kurtijev čovek, Haki Abazi, kupuje odela i vina? Kako je to da ste u Srbiji pozvali da se odustane od proizvodnje uglja, baš kada je krenula energetska kriza? Kako je to da nikada niste rekli ništa na sve zločine prema srpskom stanovništvu na KiM. Kako? Jednostavno. Ne daje Viola Fon Kramon, ne daju oni koji ih plaćaju. Ima jedna nevladina organizacija zove se „Pravo na grad“, uvaženi narodni poslanik i njegov pajtos, 2017. imali su prihode 517.000 dinara, 2021. godine 15 miliona dinara, 2.100 posto su uvećali prihode. Rokfeler fondacija i svi oni koji rade protiv Srbije. To su oni koji finansiraju uvaženu gospodu. A onda na to dobijamo i Dragana Đilasa, najvećeg tajkuna Srbije, koji je sam priznao da je opljačkao 619 miliona evra od građana Srbije, dok je bio gradonačelnik Beograda. To vam je slika i prilika Đilasove koalcije. To su oni koji žele da se vrate na vlast, ne zbog toga što im je stalo do Srba i Srbije, stalo im je samo do novca i fotelja – istakao je Mali.

Mali odgovorio Zelenoviću

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na optužbe Nebojše Zelenović na njegov račun, kao i na račun današnje vlasti. Zelenović je kritikovao vlast da je „orobila državu“, kao i da „ponižava građane“.

– 26. decembar 2008. godine Mirko Cvetković moli poslanike da glasaju za budžet, danas je 23. oktobar, ništa hitno, nema kraja godine. Nikada ranije ovaj budžet nije bio pred poslanicima. Kada govorite o auto-putu do Šapca, mi bi baš toliko novca i uštedeli da ste ga vi izgradili. Vaša koalicija je koalicija Dragana Đilasa, a za mandata dok je bio gradonačelnik Beograda, njegove firme su imale direktne ugovore sa gradskim preduzećima. Naš BDP biće preko 68 milijardi, u vreme ovog gospodina bio je 33, 4 milijarde. Minimalna zarada bila je 15.700 dinraa, od 1. januara biće preko 400 evra. Kada je inflacija u pitanju, 2011. godine bila je 11 odsto, prosek inflacije u EU bio je 2,9 odsto, danas je 12,4 odsto, ali je u Evropi 7,4 odsto. Za razliku od vas, koji tada niste imali nikakvu krizu, a imali ste dvostruku inflaciju. Od kada je SNS došao na vlast, 142 zdravstvene ustanove su što izgrađene što obnovljene, a u njihovo vreme nijedna – kazao je ministar Mali.

Mali o državnim obveznicama

Ministar Mali izjavio je da se očekuje da će od 1. januara sledeće godine početi izdavanje velikog broja korporativnih obveznica od strane preduzeća u Srbiji, dodajući da će država podržati takvu inicijativu.

Mali je rekao da se, među izmenama zakonskih propisa, koji su na dnevnom redu tekućeg zasedanja, nalaze i one koje su vezane za hartije od vrednosti.

– Kod nas i pravna i fizička, i domaća i strana lica, imaju pravo da učestvuju u kupovini državnih obveznica. Na takav način smo i regulisali tržište. Ono što bih želeo da najavim kao nešto novo, od 1. januara očekujem izdavanje velikog broja korporativnih obveznica, jer će država podržati takvu inicijativu. Oni neka izdaju korporativne obvezne, a država će pokriti troškove emitovanja – istakao je ministar finansija.

Veroljub Arsić: Samo jedan čovek zaradio je toliko novca, koliko košta jedan most

Poslanik Veroljub Arsić obratio se poslanicima:

– Možete da zamilite da je samo jedan čovek zaradio toliko novca, koliko košta jedan most. Dragan Đilas zaradio je 600 miliona evra, koliko košta most na Adi. Mi hoćemo da otvaramo nove fabrike, podižemo plate i penzije, podižemo subvencije u poljoprivredi…Nemojte verovati onima koji su postajali sve bogatiji dok su bili na vlasti, koji su ostavili zakatančene fabrike, koji su pustili Kurtija i braću Mazreku…Svi bi oni kada bi došli na vlast, priznali nezavisno Kosovo i uveli sankcije Rusiji – poručio je Arsić.

Ministri o zakonima

Ministri Maja Gojković, Aleksandar Martinović, Maja Popović, Jelena Tanasković, Slavica Đukić Dejanović, Danica Grujičić, govorili su o izmenama zakona u njihovim resorima.

Ostavka poslanice Sanje Lakić

Narodna skupština konstatovala je ostavku Sanje Lakić, na funkciju narodnog poslanika.

– Skupština konstatuje da je prestao mandat pre isteka vremena poslanice Sanje Lakić. Izvršiće se popunjave upražnjenog mesta – saopštio je predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Jovanović obrazložio set medijskih zakona

Ministar informisanja Mihailo Jovanović obrazložio je set četiri medijska zakona, na kojima se, kako kaže, radilo uz učešće Radne grupe i novinarskih udruženja.

10.50- Obraćanje Mihaila Jovanovića

„Bilo je razlčith predloga na koji način unaprediti stanje u oblasti javnog informisanja. Čast mi je što mogu da predstavim rešenja koja će u narednom periodu pomoćo građanima Srbije da budu što bolje informisani.Zaposleni u medijia će biti zaštićenjiji u obavljanju svog posla, a mediji će građane da informišu o svim oblastima života pazeći da se tom prilikom ne ugrožavaju prava drugih“

10.18 -Obraćanje Siniše Malog

„Ukoliko se glasa za ovaj predlog sledi 14,8% povećanje penzija, ukupno 56,1% povećanje za dve godine. Nikada u istoriji se nisu tako brzo povećavale. Već naredne nedelje će penzioneri doboti uvećanje penzije za oktobar.

10.15 – Orlić odgovorio Aleksiću: To ima neke veze sa fonodvima

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odgovorio je Miroslavu Aleksiću, rekavši da je budžet Srbije stigao u Skupštinu još 6. oktobra.

– To ogledalo koje spominjete, verovatno ima neke veze sa onim vašim fonodima, i 55 miliona iz Trstenika – rekao je Orlić.

09.45 – Počelo zasedanje Narodne skupštine

Rad Parlamenta počeo je intoniranjem himne Srbije.

Pred tribunima je i Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo Beograd 2027“, ali i akti o zdravstvenom osiguranju i dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, o Ustavnom sudu, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, zakoni iz oblasti prosvete, potvrda nekoliko kredita, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji je nedavno potpisan… Na dnevnom redu je nekoliko akata iz oblasti kulture.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter