Izvor: Tanjug
08.11.2023 u 15:07
0

VARHELJI PONOVIO OČEKIVANJA: Beograd i Priština se pozivaju da se konstruktivnije uključe u dijalog,Srbija ispunila uslove za otvaranje klastera 3

Od Kosova i Srbije zahteva se da nastave dijalog i implementiraju dogovor koji će voditi normalizaciji odnosa, kao i sve ranije postignute sporazume, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji

Varhelji je na predstavljanju Paketa proširenja 2023. i godišnjih izveštaja o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata u Evropskom parlamentu, rekao da bi Kosovo i Srbija trebalo da nastave dijalog o normalizaciji odnosa, pod pokroviteljstvom EU, što je pre moguće.

„Normalizacija odnosa je ključni uslov za (evropske integracije) obe strane“, naglasio je Varhelji.

MINISTAR DAČIĆ ZA HAPPY TV: “ SRBIJA PRED IZBORIMA“

Kosovo je, prema njegovim rečima, ostavrilo napredak na zakonodavnom planu i nastavilo je da se usaglašava sa restriktivnim merama koje EU uvodi Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

Na severu Kosova se, prema rečima evropskog komesara, dogodilo nekoliko kriznih situacija, od kojih je poslednja oružani napad na kosovsku policiju 24. septembra, u selu Banjska.

Varhelji je poručio i da bi Kosovo trebalo da implementira evropski nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), kao i da će povlaćenje mera koje je EU uvela protiv vlade u Prištini zavisiti od koraka ka deeskalizaciji situacije na severu Kosova.

Kada je reč o Srbiji, Varhelji je u kratkom osvrtu na izveštaj o napretku, podsetio da je počela implementacija ustavnih promena koje se odnose na pravosuđe, kao i da je Skupština Srbije, pre nego što je raspuštena, usvojila, kako je rekao, važne medijske zakone.

Ključno pitanje u napretku Srbije ka EU, upozorio je Varhelji, ostaje neusaglašavanje sa spoljnom politikom Unije, odnosno neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji što, prema njegovim rečima, izaziva brigu.

Varhelji je rekao i da je Srbija ispunila uslove iz klastera 3, zbog čega je Evropska komisija Savetu EU preporučila otvaranje tog klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Varhelji je inače u Evropskom parlamentu veliku pažnju posvetio Paketu proširenja 2023, ističući da je Evropska komisija preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, a uslovno i sa BiH, kao i dodeljivanje statusa kandidata Gruziji pod uslovom da sprovede neophodne reforme.

Komesar za proširenje je istakao i da evropski plan rasta za Zapadni Balkan pruža mogućnost da se smanji ekonomski jaz između zemalja članica EU i zemalja regiona.

Varhelji je ranije danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, poručio da EU zemljama Zapadnog Balkana nudi priliku ranije integracije u Uniju, pre nego što joj se de fakto priključe.

Predsednica Fon der Lajen je naglasila da je uslov za pristupanje zajedničkom tržištu EU da zemlje Zapadnog Balkana formiraju zajedničko regionalno tržište koje bi, kako je rekla, doprinelo rastu regionalnog BDP-a od 10 odsto.

„A, priključivnje jedinstvenom tržištu EU može da udvostruči BDP (zemalja Zapadnog Balkana) u narednoj deceniji“, naglasila je Fon der Lajen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter