Izvor:
02.09.2017 u 16:48
0

VUČIĆ: U školama sve manje đaka, moraćemo da radimo na tome!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas Srbija nema većih briga kada je reč o ekonomiji, te ponovio da je najveći problem da sačuvamo mir i stabilnost.

"Naš narod živi siromašno i teško i kada nam budu plate i 600 evra, biće siromašniji od mnogih u Evropi, ali da li je bolje nego što je bilo i da ide u dobrom smeru, nema nikakve sumnje i zato kažem da nemamo prevelikih briga, jer smo stabilizovali stanje javnih finansija što je bilo najteže", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Javne finansije su stabilizovane, kaže, zahvaljujući tome što smo plate "držali" nisko i što izvor rasta nije potrošnja, već investicije i izvoz.

U tom smislu, naveo je da je Srbija imala više direktnih stranih investcija nego četiri zemlje i jedna teritorija Zapadnog Balkana.

"Ako imamo dve milijarde, BiH u celini 380 miliona, Albanija oko 270, pa računajte redom… Ovo su zvanični podaci", rekao je Vučić.

Kaže, međutim, da nedostaju veća primanja da bismo i potrošnju imali kao dodatni izvor rasta.

Vučić je istakao da je u Srbiji kada je on preuzeo vladu, pokrivenost uvoza izvozom bila 51 procenat, a danas je, zahvaljujući dolasku stranih kompanija, čak 79 odsto.

"Ne vidim tu velike probleme za nas, a najveći problem je da sačuvamo mir i stabilnost. Ako to uspemo, stvari će ići bolje, a da li mogu nešto brže ostaje za naše unutrašnje diskusije", rekao je predsednik.

Ističe da je važno kako ćemo našu decu da vaspitavamo, da ih učimo i da imamo sve više đaka u školama, jer ih imamo sve manje.

"Na tome ćemo morati da radimo i zato vlada donosi mere da visokim svotama podstiče rađanja", najavljuje Vučić.

Te svote će se, kaže, povećavati, jer je to uslov za razvoj ozbiljne ekonomije.

"Ako nemate dece, ako nema ko da radi u budućnosti, onda zaboravite na ozbiljnost države i da ima bilo kakvog ozbiljnijeg ugleda u Evropi i svetu", zaključio je Vučić.

Tanjug
Foto: Twitter/BOKiNFO/Twitter/The Peninsula

    PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

    Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

    Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

    Ostavite komentar

    Unesite pojam i stisnite enter