Izvor: Happy BSC
04.11.2021 u 22:50
0

VUKOVIĆ ZA „NA PRAVOM MESTU“: Ostavka Zaeva je politički zemljotres koji će se osetiti na Balkanu!

Ostavka Zorana Zaeva, tvrde upućeni, bila je očekivan ali i redak politički gest u regionu.

Premijer Severne Makedonije odbio je dolazak u Beograd i sastanak sa predsednikom Srbijem Aleksandrom Vučićem i otkazao sastanak sa albanskim premijerom Edi Ramom.

Da li je ovo novi potez koji će dovesti do nove balkanske krize rekli su nam gosti emisije „Na pravom mestuJovo Vuković-novinar, Milica Đurđević-stranka „Zavetnici“ i Dejan Miletić-direktor Centra za proučavanje globalizacije. 

DA LI JE OSTAVKA ZORANA ZAEVA PUTOKAZ EVROPSKOJ UNIJI ILI SRBIJI?

KOME I ZASTO JE PREMIJER MAKEDONIJE STAVIO SVOJU FUNKCIJU KAO ZALOG?

KOLIKU ULOGU IMA NOVI PUT GASOVODA ZA STABILNOST BALKANA?

PROČITAJTE JOŠ: ZAJEDNIČKA IZJAVA VUČIĆA, RAME I DIMITROV: „Budućnost proširenja – pogled iz regiona“

 Jovo Vuković: 

-Koliko je bila očekivana ostavka Zaeva, toliko je bilo očekivano i da ga neće biti na ovom skupu. On sada ima preča posla. Makedoniju je pogodio politički zemljotres čija je najveća žrtva bio sam Zaev. Taj zemljotres se osetio i u regionu Balkana, pa može se reći i u Evropskoj uniji. Mediji u Evropi ističu da ovo nije samo poraz Zaeva, već i poraz EU. On je bio predstavnik one struje koja je verovala bezrezervno EU. Umesto glavnog cilja-ulaska u EU, on je dobio samo utešnu nagradu, a to je ulazak Severne Makedonije u NATO.  Šta će se dalje dešavati, videćemo, mnogo je opcija na stolu. Ono što je izvesno je da je ovo potres koji će se u Makedoniji dosta dugo osećati. 

-Makedonci nemaju poverenje u domaću politiku. Zaev  je pao jer na unutrašnjem planu nije mnogo uradio. Čitav skandal sa korupcijom doveo je do razočaranja Makedonaca u njega. Njegova EU ga nije izvukla iz tog haosa u koji je sam upao i iz kog nije mogao sam da se izvuče. 

-Videlo se veliko interesovanje velikih sila, pre svega SAD i pre nego što se ovo sve dogodilo, i ono se samo povećava. Mislim na  celi region Balkana. Videli smo novu garnituru onih koji nas uče pameti. Eskobar je na svakodnevnoj vezi sa crnogorskim političarima kojima daje domaće zadatke. Imamo i  Šmita.  I u Bosni i Hercegovini se stvari opasno zakuvavaju.

-Kosovo je  mezimče Zapada i Amerike. Kurti će verovatno nastaviti kako je radio i do sada.  Zato je dijalog sa Srbijom spor jer iz Prištine ne dolazi ni jedna konstruktivna ideja. Mi čekamo i tako Balkan vri… Pokušava se neka nova runda zastrašivanja, pritisaka i postavljanja novih uslova svima na Balkanu. 

-Tirana i Priština o mnogim stvarima ne vide isto. Hipotetički kada bi došlo do formiranja Velike Albanije, to bi bila jedna zemlja puna problema, turbulencija  i previranja. Nisu oni toliko složni kao što sada istupaju. Od tog ujedinjena, realano nema ništa. 

PROČITAJTE JOŠ:SELAKOVIĆ: Srbija ponosna što pripada Uneskovoj porodici

Milica Đurđević: 

– Ne mislim da će smena Zorana Zaeva  učiniti neki veliki potres na Balkanu, ali će otvoriti neka pitanja. Politika Zaeva je bila politika ustupaka, politika pokušaja da postigne kompromis na unutrašnjem planu sa albanskim fakrtorima, ali i na spoljnom planu sa NATO,  odnosno sa Briselom i sa Vašingtonom. Međutim, sve što su mu obećali,  ne važi. Oni su ga izvarali. To bi trebalo da bude jedna  velika pouka za nas! On je pristao da menja ime svoje zemlje i da je uvede u NATO bez saglasnosti svojih državljana. Referendum je bio masovno izbojkotovan. On već tada nije imao legitimitet da nastavi svoj politički put. Obećavao je  građanima da će im članstvo u NATO omogućiti ulazak u EU. Iz pouzdanih izvora znam šta se dešavalo na sastancima u Briselu.  Tamo je bio očajan. Molio je birokrate da mu daju odgovor zbog čega Makedonija nije i dalje članica EU i ne samo da nije članica već  nije napravila ni jedan korak napred ka članstvu, a to su mu obećali. Oni su samo nehajno odmahnuli rukom.  Oni nas tretiraju ne kao države trećeg reda, već kao jednu zonu koja je njima primamljiva da njome vladaju, ali da joj ništa u zamenu za to ne pruže. Oni nas crpe, ali nam ne dozvoljavaju da sednemo sa njima za isti sto. Ja smatram da za tim stolom ne bi trebalo ni da sedimo. To nije naša sreća.

-Politika Zorana Zaeva nije bila naklonjena Beogradu. Postojale su neke tendencije saradnje, ali što se tiče smene ove garniture vlasti, mislim da su nam naklonjeniji kao partneri. Prema svim istraživanjima građani Makedonije imaju najveće simpatije prema Srbiji.  

-Zapad i Amerika će uvek biti prisutni kao šaptači na ovim prostorima.  EU je daleko licemernija po pitanju Kosova od SAD. Amerikanci  bi neki kompromis i podržali, ali paradoks je u tome da EU insistira na nezavisnosti i ako ponajviše oni bi morali da razumeju srpsku poziciju. Šiptarsko Kosovo je dinamit u hrišćanskoj Evropi. Taj projekat ugrožava i njighovu bezbednost. Da ne govorimo o tome da Kosovo predstavlja kolevku evropske civilizacije koju oni dopuštaju da bude srušena. Evropa mora da shvati da je KiM deo njene civilizacije. 

-EU traži od Srbije priznavanje Kosova jasno i glasno. Normalizacija odnosa Srbije sa KiM je uslov za članstvo Srbije u EU. Pravni  termin „normalizacije“ odnosa, koristi se samo i isključivo za dve suverene i priznate države. Nema tu nikakve dileme. Lajčak kao šef bi trebalo da vodi pregovore, a on kaže da je na kraju cilj da sve države EU priznaju Kosovo i da Srbija to isto uradi. To je stav Evropske unije!

-Od Ruske Federacije mnogo više očekujem, zato što je srpski narod žrtvovao sebe da dokaže to prijateljstvo. Ja lično njih veoma volim, ali ih ne glorifikujem. Rusija ima svoje interese. Ali moram da kažem da je veliki znak taj što je danas za nas 270 dolara gas, a za Evropu 1400 dolara. To nisu priče, već konkretni potezi. 

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Vučić sutra na ceremoniji obeležavanja početka izgradnje Dunavskog koridora

Dejan Miletić:

-Nisam bio simpatizer Zorana Zaeva. Delovao mi je kao neodlučan političar, političar u pokušaju, narodski čovek koji ima dobru energiju i koji bi neke stvari realizovao na jedan naivniji način bez ozbiljne političke strategije. On je idealista koji ne ume realno da dela. Moram da budem iskren, zadnjih godinu dana kako se opredelio za projekat „Otvoreni Balkan“ on je dosta učinio na približavanju Srbije i Severne Makedonije. Da sam Makedonac, teško bi mi bilo prihvatljivo Zaeovo učešće u politici.

-Što se tiče implikacija na region, tu ih nema nekih velikih uticaja. Nisu Makedonci toliko bitni i moćni da bi se to osetilo. Oni nemaju nekih drugih opcija od „Otvorenog Balkana“.  Bilo ko da dođe na vlast „Otvoreni Balkan“ ostaje otvorena priča.

-Makedonija će imati nove izazove. Aktiviraće se opet nestabilnost između Makedonaca i Albanaca.  Biće tu tenzije, tu nema dileme. Reč je o podeljenoj državi. To ne može da se zataška papirima i osmesima. Država vapi za evropskim rešenjima. Ti izazovi mogu da se preliju na region u nekom kontekstu. To jesu  destabilizujući faktori. 

-Cena gasa koju nam je Rusija propisala je za poštovanje. Ona  nije postala takva sila kakva jeste kada bi bila dobročinitelj. Srbija je jedina evropska država koja ima tu slobodu i kredibilitet da na neki način bude i tampon zona u međunarodnom odnosu. Rusija je prepoznala u nama partnera. Međutim, mislim da bi svi trebali da vide  u nama rešenje, a ne problem. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter