Izvor: Kurir.rs
08.11.2023 u 17:53
0

ŽIOFRE JASNO STAVIO DO ZNANJA: „Za normalizaciju odnosa, ključno ispunjavanje obaveza, a to znači ZSO“

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji istakao je danas, nakon što je predao Izveštaj o napretku Srbije premijerki Ani Brnabić, da je po pitanju poglavlja koje se tiče odnosa Beograda i Prištine, ključno ispunjavanje preuzetih obaveza, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Kada je reč o normalizaciji odnosa, Žiofre je rekao da je ovo bila teška godina, sa brojnim krizama, ali i sa koracima, poput Sporazuma o putu ka normaliaciji i implementacionog aneksa.

„Ključna stvar je implementacija odnosno sprovođenje preuzetih obaveza. To se odnosi na osnivanje ZSO, kao i obaveza koje Srbija ima“, rekao je Žiofre.

„OSTVAREN JE VELIKI NAPREDAK“: Premijerka Brnabić prima Izveštaj EK o Srbiji za 2023. godinu

– Srbija je i dalje dobar partner EU, koja daje doprinos evropskim misijama u Africi. Srbija je usvojila zakon koji će omogućiti da učestvuje u misijama EU. Ovo je bila teška godina sa krizama. Ključna stvar je sprovođenje preduzetih obaveza – osnivanje opština sa srpskom većinom, kao i obaveza koje samo Srbija ima. Rast za Zapadni Bakan ima za cilj bolju integraciju privrede Zapadnog Balkana – dodao je Žiofre.

Očekujemo napredak u normalizaciji odnosa, dodao je ambasador EU u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se Evropskoj komisiji na uloženom radu i trudu i rekla da Izveštaj predstavlja presek stanja stvari o tome šta je Srbija uradila u prethodnom periodu.

– Komisija je prepoznala jasan napredak i u Izveštaju ne postoji nijedna oblast u kojoj je zabeleženo nazadovanje. U svim ključnim oblastima, osim u tri, zabeležen je napredak. U reformama pravosuđa zabeležen je izvestan napredak i uradili smo prilično dobar posao. Preduzet je niz projekata kako bi se smanjio prostor za politički uticaj na pravosuđe. To je teška i značajna reforma. Imamo izvestan napredak i bolju ocenu u odnosu na 2020. godinu – rekla je premijerka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter