Izvor: Kurir
29.03.2024 u 18:01
1

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NARODU: „Teški dani su pred Srbijom, zbog geopolitičke situacije plaćamo veoma visoku cenu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz Palate Srbija.

Predsednik Vučić je ranije izjavio da su teški dani pred Srbijom i najavio da će uskoro upoznati građane sa svim izazovima koji predstoje.

-Sa potezima sa kojima ću preduzimati u narednom periodu. Pre nekoliko dana ne želeći da hitrom i hitnom reakcijom proizvedem bilo kakve negativne posledice po Srbiju, rekao sam da smo u teškoj situaciji, i da uvek i u svakom trenutku možete da razmišljate i o sopstvenoj krivici i šta je to čime ste doprineli tome. Ovoga puta se plašim da smo, ne svojom krivicom, zbog geopolitičke situacije plaćamo veoma visoku cenu, rekao je Vučić.

– Upravo zbog naše vojne neutralnosti, odnosa prema sukobu u Ukrajini i našoj poziciji da osudimo napad na suverenu zemlju, ali da se ne pridružujemo sankcijama Rusiji. Treći razlog, a vezan je za oba prethodna, taj što zapadne zemlje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga, i nesigurnosti kako će se okončati sukob u Ukrajini – rekao je predsednik.

Vučić je dodao da je zato pitanje KiM skloniti kao potencijalni kec u rukavu Vladimira Putina, i da smo zato na meti Prištine i onih koji su ih podržavali.

Kaže da što se Saveta Evrope tiče, Kurtijevi sponzori stalno govore da je pitanje vladavine prava.

– Kažu da su Kurtiju uveli sankcije, a pod tim sankcijama, iako srpska roba nema pristup KiM već devet meseci, čime se niko ne bavi. Od tada, između ostalog, kažu da su uveli sankcije Kurtiju. A za proteklih godinu dana na apsolutno svim forumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije – rekao je predsednik.

Poručio je i da je napad NATO na Jugoslaviju agresija, a ne intervencija.

– Kaznili su Prištinu time što hoće da ih puste u Savet Evrope. Nemojmo da smetnemo sa uma da govorimo o ključnoj stvari, koje je Zapad propisao. Rekli su nam od prvog razgovora, imam beleške i veoma su precizne, kada smo pričali sa Eskobarom, Lajčakom, Pletnerom i Bonom, četiri puta su rekli da u tzv. sikvensingu, prva suštinska prioritetna obaveza prištine jeste formiranje ZSO. U lice su to rekli, u više navrata, da Srbija nema nikakvu obavezu, već Priština mora da formira ZSO – kazao je Vučić.

Predsednik kaže da je Dora Bakojani, tri dana pre glasanja promenila svoje mišljenje, i naglo se pokajala što je bila čvrsta i snažna.

– Pisali ovde da štiti interese Srbije. Sramota… A onda se setila da nije važna ZSO, eksproprijacija… Sudsku odluku su nadležne institucije odbijale da primene, onu o eksproprijaciji. I onda je Kurti naložio da se primeni odluka katastra. Čist dokaz da prava Srba i SPC zavise od volje Kurtija i njegovih nalogodavaca – rekao je on.

Rekao je da ne sme ni da priča kakvi su pritisci na Srbiju u Briselu, po pitanju ukidanja dinara.

– Hoće da prodamo ekspoziture Nacionalne štedionice strancima. Da li ste vi ozbiljni? Oni jednostavno nisu normalni. Možete da se smejete, oni svi zajedno nisu normalni! Ni usput ni nikako nećemo prihvatiti ukidanje dinara. Nemojte više da nas tapšete po ramenu, dosta ste nas lagali i obmanjivali – ističe Vučić.

Predsednik je rekao da je progon Srba temeljno organizovan, i da se glasno čuje i organizovano ćutanje.

– Od pucnjava, nelegalnih patrola, nelegalnih eksproprijacija, otimanje imovine SPC, čime narušavaju specijalne zaštitne zone. Preoravanja srpskih sakralnih objekata, da grade komunikacije između svojih idiotskih objekata. Uklanjanje ćiliričnih tabli, čime krše i svoje sopstvene propise – nabrojao je on.

Vučić ističe da ne postoji mogućnost za bezbedni povratak Srba, i da na sve naše predloge neće da daju ni komentare.

– Za njih je to apsolutno neprihvatljivo. Embargo na srpsku robu traje već devet meseci. Krše sve, mesecima, a više niko ništa i ne govori. A kada smo mi postavili kamere na administrativni prelaz, dobili smo 12 dopisa zapadnih sila, koje pitaju šta će nam kamere. Pa da ne možete da lažete da se dogodilo nešto što nije. Nema nijedan propis koji nama to zabranjuje – rekao je predsednik.

Istakao je i da je oduzimanje licence MTS, kao i sputavanje radne grupe za traganje za nestalima, takođe predstavlja flagrantno kršenje prava.

– I dolazimo do lokalnih izbora. Kada su održani ti zločinački i lopovski izbori na severu, sa planom da se razori srpsko stanovništvo, kažu da smo mi krivi. Institucije su napustili sami, uprkos mom savetu. Ali razumem što su to uradili. Kada se odigrao taj demokratski čin sa izlaznošću od 3.4 odsto, kreće opšti progon. Iznajmili su neke privatne Kurtijeve Srbe, koji su iznajmili neke bordele za četvoro Srba koji hoće da učestvuju sa Kurtijem – poručio je on.

Vučić kaže da je za glasanje za opoziv potrebno 50 odsto plus 1 glasač, i da posle Banjske, kada je krenuo pravi teror nad Srbima, 12 odsto Srba napustilo svoja ognjišta.

– Ali je birački spisak povećan za 834 glasača. Zašto? Samo da ovi uslovi ne mogu da se ispune. Glasanje putem pošte, što je dozvoljeno svuda u svetu, je nemoguće po odlukama Prištine, zato što se prihvata jedino glas iz zemalja koje su priznale tzv. Kosovo. Jedino možda iz Crne Gore da glasaju. Video sam i ovu ministarku danas, Gorčević, sva je ustreptala. Sram ih bilo. Moraju valjda tako da se ponašaju što je jedna časna žena Maja Vukićević, odbila da glasa za Kosovo u SE – rekao je predsednik.

On ističe da bi Albanci i dalje imali većinu, čak i kada bi prešli sve prepreke koje postavljaju pred Srbe.

– U svim komisijama Albanci su u većini, i mogu sve da izglasaju. I tražili su da se postave kamere da bi snimili svakog Srbina koji dolazi da glasa. I na svako biračko mesto hoće da postave albanske zastave. U Leposaviću spiskovi sa građanima koji su potpisali peticiju završili su u rukama ove četvorice narko dilera, Kurtijevih Srba, koji sada ucenjuju Srbe. Te bitange, koje vole regionalni mediji. Sami se hvale da šmrču kokain – kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da je objasnio težinu situacije oko KiM, i da će nastaviti da razgovara, kao i da će saslušati mišljenje Skupštine i Vlade Srbije.

– Spreman sam da čujem mišljenje predstavnika svih stranaka kakva bi reakcija Srbije trebalo da bude. Ja smatram da reakcija Srbije treba da bude snažna i odgovorna 11. maja. Ne želim da ograničavam manevarski prostor Srbiji. Dobio sam zvaničan poziv od Makrona, ta poseta će biti važna, i moliću ga da uzme u obzir sve ono što smo razgovarali, kao i međunarodno pravo – istakao je on.

Boriću se za Srbiju, poručio je predsednik Srbije.

– Spremaju i neku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, sponzori su zamislite Nemačka i Ruanda. Samo vas molim da čujete ovo. Pre dva dana kada je trebalo da se raspravlja o situaciji koja je proizvedena NATO agresijom pre 25 godina, komentar zapadnih ambasadora je bio: Zašto se Srbi vraćate u prošlost, dajte da gledamo u budućnost. A onda su rešili da nas vrate 29 godina unazad. I to je uobičajeno i sve je u redu – rekao je predsednik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NARODU: „Teški dani su pred Srbijom, zbog geopolitičke situacije plaćamo veoma visoku cenu“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter