Izvor: Tanjug
12.01.2023 u 17:27
0

CRNA GORA PRED EPIDEMIJOM MORBILAMA: Upozorenje Instituta za javno zdravlje

 Crnogorski Institut za javno zdravlje danas je ponovo apelovao na roditelje da vakcinisu svoju decu MMR vakcinom jer se, kako su poručili, zemlja nalazi na pragu epidemije.

Male boginje – morbili, koji su se pojavili u regionu, jedna su od najkontagioznijih (najzaraznijih) bolesti, a samo jedna inficirana osoba virus će preneti na 12-18 osetljivih, objasnila je epidemiolog Milena Popović Samardžić.

Popović Samardžić je na svom Fejbuk profilu napisala da se osoba smatra osetljivom ukoliko nije vakcinisana ili nije prebolovala male boginje.

Pre uvođenja vakcine, česte ciklične epidemije morbila odnosile su čak 2,6 miliona života godišnje prema podacima SZO.

Nakon uvođenja MMR vakcine broj smrtnih slučajeva smanjio se za 73 odsro u periodu od 2000. do 2018. godine.

USVOJEN PREDLOG! Pomeren početak školske godine u Severnoj Makedoniji zbog uštede u grejanju

Procenjeno je da je vakcinacijom protiv malih boginja u ovom periodu prevenirano 23,2 miliona smtrnih slučajeva. Međutim efekti vakcinacije MMR vakcinom zavise od obuhvata“, navela je ona.

Kako je kazala, zahvaljujući vakcinaciji broj smrtnih slučajeva od malih boginja pao je sa 1.070.000 u 2000. godini na 60.700 u 2020. godini.

-Male boginje su respiratorna infekcija. Virus se prenosi direktnim kontaktom i vazduhom. Dakle kašljem, kijanjem, govorom izbacuju se partikule koje sadrže virus. Te partikule, koje onda udišemo, održavaju su u vazduhu čak i dva sata. Dovoljno je da prođete kroz hodnik ili zatvoren prostor u kom je boravila osoba koja je inficirana, a koja to još uvek ne zna ili nije prepoznala, jer je osoba zarazna četiri dana pre i četiri dana nakon izbijanja ospe, i da udahnete ove partikule koje sadrže virus- pojasnila je Popović Samardžić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter