Izvor:
20.10.2016 u 00:54
0

DEVOJČICE RAĐAJU DECU: Javnost u BOSNI I HERCEGOVINI šokirana, pedofili bez osude

Treći slučaj maloletničke trudnoće u poslednjih mesec dana, kod još jedne devojčice od 13 godina, šokirao je javnost.

Pre nekoliko dana u brčanskoj bolnici porodila se trinaestogodišnja devojčica iz Modriče, koja je bila u nezakonito sklopljenom braku. Kako “EuroBlic” saznaje, u Ginekologiji u Banjaluci se nalazi devojčica, koja je, takođe, stara 13 godina, a u osmom je mesecu trudoće. Banjaluku je nedavno potresao i slučaj devojčice istih godina koja je zatrudnela.

Stručna javnost opominje da ovakvi slučajevi postaju sve češći, a da najveću krivicu treba da snose nadležne institucije, koje postoje samo deklarativno.

Psiholog Aleksandar Milić naglašava da su ovo krivična dela, jer su počinioci uglavnom starije osobe, te da se radi o psihopatama.

Ovo postaju učestali slučajevi i odgovornost se mora proširiti na celu zajednicu. Imamo službe koje organizacijski postoje, ali vrlo malo rade sa porodicama, pogotovo onim koje spadaju u domen problematičnih. Kod devojčice iz Modriče se navodi da su roditelji bili saglasni, što znači da su i roditelji nižeg psihosocijalnog nivoa, koji su podložni uticajima drugih – naglašava Milić.

Dodaje da nedostaje preventivna reakcija, i da, očito, ministarstva prosvete, porodice i omladine treba da opomenu i da se napravi preokret u tome.

– Posredstvom škola i socijalnih radova moramo ulaziti u porodicu. Ovakvi slučajevi ne smeju da ostanu samo na nivou konstantovanja, na nekoj prividnoj kritici i da se ništa ne uradi. I uvođenje registra pedofila, bez preventivnog delovanja, potpuno je beskorisno. Posledice pedofilije se ne osete u javnosti, a pedofili imaju veoma male kazne – istakao je Milić.

Prema Krivičnim zakonu Republike Srpske, onaj ko počini obljubu ili drugu polnu radnju sa detetom može dobiti kaznu zatvora od jedne do osam godina.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS Nenad Babić naglašava da trudnoća, u ovom periodu, može da ostavi velike i fizičke i psihičke posledice po devojčice.

– Potpuno je i neprirodno da neko ko treba da se igra lutkicama rađa decu, da dete rađa i odgaja bebu. Resorna ministarstva moraju da reaguju i da decu edukuju o ovim posledicama. Učenici moraju učiti o reproduktivnom i seksualnom zdravlju. To smo pre nekoliko godina predlagali da se uvede u škole, napravili priručnike, ali to nije naišlo na odobrenje. Komentar je bio da je to suvišno – rekao je Babić.

Teška trauma

– Ovo je teška traumatizacija, i telesna i psihička, a posledice će ostati trajne. O ulozi majke se ne može ni govoriti, jer je dete nesposobno da bude majka. To su posledice i po dete i po njenu porodicu – rekao je psiholog Aleksandar Milić.

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter