Izvor:
31.05.2019 u 10:36
0

ĐUKANOVIĆ: Balkan nećemo prepustiti trećim stranama!

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je danas da se Balkan nalazi na raskršću – da li da odbrani evropski i evroatlanstki sistem vrednosti ili da se prepusti trećim stranama koje ovaj prostor žele da iskoriste za "penetraciju svojih sistema vrednosti, suprotnih evroatlantskim".

– Na Balkanu se prelama pitanje da li ćemo kao Evropa i NATO odbraniti sistem vrednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama koje ovaj prostor žele da iskoriste za penetraciju svojih sistema vridnosti koji su u suprotnosti sa evroatlantskim. Moramo nastaviti da rešavamo pitanja iz perioda raspada Jugoslavije – kazao je Ðukanović na otvaranju bezbednosnog foruma "To be secure" (2BS) u Budvi.

On je dodao da nije rešenje u neprijateljstvu sa onima s kojima imamo razlike, već u sposobnosti politike da na dugi rok gradi partnerstvo, "čuvajući svoje posebnosti i promovišući svoj sistem vrednosti".

Prema njegovim rečima, Balkan je na početku nove faze gde oživljavaju ambicije nekih starih globalnih igrača i gde se pojavljuju novi globalni igrači, što mora biti inspiracija za sve.

– Evropa nastavlja da živi u stanju strateške konfuzije izazvane dugotrajnim krizama, koje sputavaju Evropu da odgovori na neka važna pitanja. Prvo je odnos prema viziji ujedinjenja Evrope, a drugo nedovoljna profilisanost evropskog identiteta na spoljno-političkim i bezbednosnim temama – kazao je Ðukanović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter