Izvor:
15.02.2019 u 06:41
0

ĐUKANOVIĆ: Nemam nameru da podnesem ostavku!

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji se poslednjih meseci našao na udaru teških optužbi nekada prijatelja, savetnika i saradnika, predsednika Atlas Grupe Duška Kneževića, poručio je da ne namerava da podnese ostavku, iako, kako je rekao, to jedan deo javnosti Crne Gore, želi.

Nemam nameru da podnesem ostavku, iako je to očigledno očekivanje jednog dela javnosti koji dominantno čine moji politički protivnici – rekao je sinoć Ðukanović.

Ðukanović, koji je u Crnoj Gori na vlasti gotovo tri decenije, kaže da je 97. i 98. mogao da zaključi da nije baš pametno ulaziti u konflikt sa Slobodanom Miloševićem i Srbijom.

Mogao sam, takođe, zaključiti da nije pametno organizovati referendum i obnavljati nezavisnot (Crne Gore). Uprkos tome, smatrao sam da je potrebno ići tim putem. Mi smo taj cilj ostvarili i sada imamo jednu tekovinu koja je ponovo na udaru i bilo bi krajnje neodgovorno da se baš sada nakon svih ovih pobeda povučemo pred istim akterima – kazao je šef crnogorske države, koji je tokom gotovo tri sata trajanja emisije odgovarao na pitanja novinara pet crnogorska medija.

Za Kneževića, koji ga je ranije označio kao “šefa crnogorske kriminalne hobotnice”, Ðukanović je rekao da je nedostojan protivnik, "kleptoman i međunarodni prevarant”.

Istakavši da ima obavezu da odgovori na sva podmetanja i sve laži Duška Kneževića, Ðukanović je rekao da je predsednik Atlas Grupe, kojeg Crna Gora potražuje zbog više krivičnih dela iz oblasti finansija, “odbegli tajkun koji iz Velike Britanije želi da uđe na političku scenu i time stekne imunitet kako bi bio aboliran i kako bi se zaštitio od krivične odgovornosti”.

Tvrdi da se u Crnoj Gori decenijama stvaraju afere preko kojih se žele stvoriti uslovi za ulične proteste i nasilnu smenu vlasti.

Imali smo duvansku aferu, pa aferu S. Č, pa Telekom aferu, pa aferu Snimak i sada Atlas. Pored toga, imali smo proteste koji su imali za cilj da izvrše pritisak na vlast. Kako je vreme prolazilo, to je poprimalo karakter borbe protiv strateškog kursa razvoja Crne Gore, a to je otvorilo prostor za upliv određenih međunarodnih centara – kazao je Ðukanović.

Podsetio je da je Crna Gora imala proteste protiv priznavanja Kosova, kao i rušilačke proteste i pokušaj da se po cenu krvorpolića preuzme crnogorski parlament i vlast.

Knežević tome i služi. On je bio glavni prvih nekoliko dana i onda nakon njega glavnu reč vodi druga partijsko-medijsko-NVO mašinerija. Oni su ti koji obigravaju sve partijske adrese u Crnoj Gori sa željom da ih podstaknu na ulične proteste, oni su ti koji su svakodnevno na vezi sa Kneževićem. Oni su ti koji žele smenu vlasti – naveo je.

Crnogorski predsednik je rekao da na optužbe Duška Kneževica nije odmah odgovarao, "čuvajuci funkciju predsednika Crne Gore".

Negirao je mnoge optužbe Kneževića iznete na njegov račun kao što je navodni bankarski dug za koji je rekao da je izmirio, ali je kazao da je podneo dve tužbe protiv Kneževića i njegovih banaka, kao i krivičnu prijavu.

O optužbama za nevraćeni kredit, Ðukanović je rekao da je taj zajam regularno uzet i regularno vraćen.

Tvrdi da ništa nije skrivao od javnosti, pa ni da je od prijatelja dobio “keš kolateral”. Ali, podsetio je, da nije imao potrebu da se bilo kome pravda budući da tada nije bio u politici, već u biznisu, jer je, kako je rekao, oduvek bila njegova želja da se dokaže i u tom poslu.

Negirao je i da je bilo ko, bilo kada plaćao njegova letovanja i njegove račune.

Negirao je i da je tajni partner Duška Kneževića, odnosno da s bivšim savetnikom nema nikakvo zajedničko vlasništvo niti sa bilo kojim biznismenom u Crnoj Gori ili, kako je kazao, kugli zemaljskoj.

Te Kneževićeve optužbe su jedna obična laž i podmetačina. Izmišljotina jednog očajnika koji pokušava da zatrpavanjem crnogorske javnosti ovakvim temama skrene pažnju sa osnove teme – ostavio je deponente bez štednje, ostavio ljude bez posla, ostavio državu bez poreskih prihoda – kazao je Ðukanović.

Tvrdi da Knežević nema nijedan po njega kompromitujući snimak, ali ne isključuje mogućnost da se tako nešto pojavi kao neka montaža.

Jedno pitanje odnosilo se na ubistvo glavnog urednika lista Dan, Duška Jovanovića, a Ðukanović je kazao da je ubeđen da ga je ubio neko ko je od toga imao najveću političku korist.

A to su, kazao je, oni koji su želeli da bace ljagu na Crnu Goru i da je prikažu kako ne postoji tolerancija prema političkim neistomišljenicima.

Mislim da je Duško Jovanović stavljen u funkciju ostvarivanja nekih političkih interesa protiv Crne Gore i protiv nezavisnosti. Kada je taj neko procenio da će mu Jovanović više poslužiti mrtav nego živ, onda ga je likvidirao. To svakako nije bila aktuelna vlast, jer aktuelnoj vlasti jedino što je odgovaralo je politička stabilnost – rekao je šef crnogorske države.

Negirao je postojanje razdora u DPS-u i u odnosu sa premijerom Duškom Markovićem.

Upitan da li su izbori oktobra 2016. bili legitimi, Ðukanović je odgovorio potvrdno.

A na pitanje kako je došao u ovu situaciju da dozvoli da ga Knežević optužuje, Ðukanović je rekao da se takve stvari dešavaju, ali i da se svemu što je prethodilo pridalo više pažnje nego što je realno.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter