Izvor: Tanjug
21.05.2020 u 08:22
0

GODIŠNJICA REFERENDUMA Dan kad je otišla Crna Gora

– Nismo znali kako dalje. Da li tog jutra ići u školu, na poslove. Kao da je bio kraj sveta, da više ništa neće biti isto. I nije bilo. Ali niko nas nije odvojio od Srbije, osim na papiru.

Tako se 14 godina od proglašenja crnogorske nezavisnosti ovog datuma sećaju Srbi iz Crne Gore, koji u razgovoru kažu da je ta kampanja, koja je okončana datumom koji se danas u Crnoj Gori obeležava kao Dan nezavisnosti, bila prilično „žestoka“.

– Tu nije bilo mnogo neutralnih. Bilo je jakih reči! Gotovo svi smo nosili majice sa čuveno „Ne!“, oni koji su bili za sa onim „Da!“. Doživeo sam da me u rođenom gradu vređaju zbog toga, bilo je strašno! Nikad nije bila podeljenija Crna Gora – kaže naš sagovornik.

OVO MORATE ZNATI

OD SUTRA ZA ULAZ U SRBIJU NIJE POTREBNO TESTIRANJE, UKIDA SE IZOLACIJA

VUČIĆ danas sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU!

RUSI UBRZANO Testiranje vakcine za koronu počinje već krajem jula

Danas isplata studentskih stipendija i kredita

21.maja 2006 godine odlukom na referendumu prestala je da postoji zajednica Srbija i Crna Gora. 55,5 odsto građana glasalo je da Crna Gora postane nezavisna država. Time je nezavisnost stekla i Srbija.  

Oni koji su te godine studirali u Beogradu, sećaju se putovanja kući kako bi „odbranili zajednicu“.

– Prepun voz, pesma, trobojke svuda. Zaista je bilo svečano putovanje. Otišli smo srcem, da branimo ono u šta verujemo. Nikada neću zaboraviti to putovanje – kaže N.R. koja je tada imala 20 godina. A potom su došle suze.

I dok su se jedni osećali kao da je kraj sveta, drugi su uz poklič „Viva Montenegro“, slavili, najvatrenije na Cetinju.

– Čudno je to, da neko danas slavi dan koji je vama bio strašno nesrećan. Ali tako to ide. Imam 30 godina i ceo moj život na vlasti je jedna partija. Oni koji su bili vatreni tada da kažu DA nezavisnosti i danas šetaju Knezom vikendima. A sećam se da su svi stariji tih dana pitali: a šta vam to ne valja od Srbije? – priseća se naš sagovornik.

– Za moju porodicu mnoga državna vrata su zatvorena, jer smo Srbi, i to je naša realnost – zaključuje on.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Švedska: Imunitet krda slab, strategija možda i nije dobra

VREMENSKA PROGNOZA: Danas oblačno, uglavnom suvo

Letom za Cirih Er Srbija obnovila putnički saobraćaj, danas za Frankfurt

STIŽE POMOĆ OD STO EVRA! Danas novac dobijaju socijalno ugroženi!

Mnogi smatraju da je raspad zajednice najavljen na izboru pesme koja će predstavljati SCG na Evroviziji 2006. godine kada žiri iz Crne Gore nije davao poene izvođačima iz Srbije. Pobednici, crnogorska grupa No Nejm izviždana je u Sava centru.

Ovo je bio drugi referendum o državnom statusu Crne Gore, dok je prvi referendum iz 1992. godine imao suprotan rezultat, sa 95,96% glasova za zajedničku državu.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?“.

Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nisu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, koji nisu priznavali rezultate referenduma. Blok za zajedničku državu odbio je da prihvati rezultat referenduma, navodeći da referendum nije bio fer i demokratski i da ne predstavlja pravi izraz volje građana Crne Gore.

Skupština Crne Gore je 3. juna 2006. godine usvojila Odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Crne Gore, čime je Crna Gora, posle 88 godina, postala samostalna država.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter