Izvor: Happa BSC Portal/Jutarnji.hr
26.12.2023 u 21:48
0

GRAD ZAGREB KREĆE U AKCIJU PROTIV NELEGALNIH GRAFITA: Do kraja godine izdvojeno 400.000 evra

Prednost će imati istorijsko-urbani deo grada, zona A i B, jer je to deo u kojem ima najviše grafitima.

Grad Zagreb kreće sa uklanjanjem grafita na gradskim fasadama. Ovaj problem je prisutan godinama, posebno u centru grada. Samo u Donjem gradu ima više od 3.500  grafita, pa je Grad odlučio da obezbedi 100 odsto sredstava za uklanjanje grafita.

Kako prenosi HRT, Grad Zagreb usvojio je tri mere protiv nelegalnih grafita.

Pixabay

– Prva mera se odnosi na uklanjanje postojećih grafita, pokrivajući 100% troškova. Druga mera se odnosi na nanošenje antigrafitnog premaza, koji olakšava uklanjanje ponovljenih grafita u budućnosti, takođe se finansira u stopostotnom iznosu. Treća mera se odnosi na postavljanje video nadzora i finansira se u iznosu od 80 posto za ulične fasade ili do 750 eura – rekla je Irena Matković, zamenica za strateško planiranje Grada Zagreba.

Vlasnici i suvlasnici koji se prijave mogu kombinovati mere koje žele. Do kraja 2023. godine izdvojeno je 400 hiljada evra.

–  Komisija će na neki način napraviti listu prioriteta, a prioritet će imati istorijsko-urbani deo grada, zone A i B, jer je to deo koji je najviše pogođen grafitima. Svaka zgrada može jednom da konkuriše za korišćenje ovih mera – rekao je Matković.

VOZ NALETEO NA DEVOJČICU: Sa teškim telesnim povredama prevezena u bolnicu

Umetnik ulične umetnosti Boris Bare slaže se da Zagreb treba očistiti i postaviti kamere, ali napominje da je tanka linija između vandalizma i umetnosti.

– Pogrdne reči i kukasti krst i slične stvari, za mene, tome nije mesto na zgradama i u gradu kao što je Zagreb. Ta konzerva spreja može da napravi veliku štetu ako dođe u pogrešne ruke, a ako dođe u prave ruke, potrebno je mnogo više da se uradi nešto lepo – rekao je Bare.

Javni poziv nema rok, a u narednih godinu dana ponovo će biti obezbeđena nova, još veća sredstva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter