Izvor: tanjug
04.10.2023 u 17:34
0

IGNORISAO SAVET VEĆINE: Spajić odbio da formira Vladu u koju bi ušli svi osim partije sa liste DPS

Mandataru i predsedniku Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću savetovano je sa više adresa da formira vladu kojoj bi podršku dale sve parlamentarne stranke, osim onih koje su bile na listi koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), ali je on to ignorisao insistirajući da dobije podršku 41 do 44 poslanika, saznaje jedan podgorički portal.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, portal piše da je Spajiću predlagano da u vladu uđe i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja bi dobila ministarstva koja ne bi uticala na spoljnopolitički kurs Crne Gore, i koja ne bi bila pod stalnim monitoringom strateških partnera Crne Gore i NATO-a.

Ideja je bila i da odabere kadrove iz ove koalicije, a pominjana je Jelena Borovinić Bojović, koji sa sobom ne vuku bilo kakve negativne konotacije.

DANILOVIĆ PORUČIO SPAJIĆU: „Prekini praksu dogovaranja Vlade sa ambasadorima“

„U ZBCG ima još takvih kadrova i sigurno to ne bi bio problem ni za zapadne partnere Crne Gore, a bila je prilika da i ova koalicija pokaže da nema ništa protv integracija Crne Gore i zapadne orijentacije“, kaže izvor portala, iz diplomatskih krugova, koji je želio da ostane anoniman.

Slična situacija bi bila i sa Građanskim poktretom URA. Predlagano je da zbog ličnih odnosa Spajića i Dritana Abazovića, sadašnji premijer ne bude deo vlade, ali da URA dobije svoje mesto. Abazović je predlagan, u toj situaciji, za predsednika parlamenta.

Pošto je mesto prvog čoveka Skupštine već namenjeno lideru Demokrata Aleksi Bečiću, Spajiću je predlagano da Bečić dobije, uz sve što je dosada dogovoreno u vladi, funkciju koje do sada nije bilo – prvog potpredsednika vlade, a da Demokrate dobiju još jedno ministarstvo i to iz kvote Pokreta Evropa sad.

Sagovornik portala Dan smatra da je do bila dobitna kombinacija, koja bi zadovoljila sva demokratska merila, od volje birača u Crnoj Gori, preko zadovoljenja strateških partnera, do inkluzivne vlade.

„Takva vlada bi imala podršku 60 poslanika u Skupštini Crne Gore, trajala bi pun mandat i omogućila bi deblokiranje svih institucija i evropskog puta Crne Gore. Stiče se utisak da je to Spajić odbio zbog ličnih odnosa prema nekim političarima, pre svega u GP URA, konkretno Abazovićem, ali i u koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore“, kaže sagovornik portala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter