Izvor: rt
06.09.2023 u 11:04
4

IZETBEGOVIĆ TVRDI KAKO SRBI UNIŠTAVAJU DREVNE BOŠNJANE PA POZVAO U POMOĆ SVE MUSLIMANSKE ZEMLJE: DODIK i njega POSTAVIO na MESTO!

Predsednik Republike Srpske osudio je Bakirovu interpretaciju istorije i njegovo negiranje nacionalnog identiteta Srba i Hrvata

Nakon što je na prošlim izborima, SDA izgubila vlast na državnom nivou, kao i na nivou Federacije, lider ove stranke Bakir Izetbegović, pronašao je, čini se, novi angažman. U poslednje vreme radi kao nadriistoričar, pa je tako, u intervjuu za arapsku televizijsku mrežu „Arabija“ još jednom ponovio bajku o tome da su Bošnjaci bili temeljni narod BiH, i zatražio podršku muslimanskih zemalja na toj teritoriji.

Izetbegović je, naime, rekao da se na prostoru današnje Bosne i Hercegovine kroz istoriju niko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, već kao „Bošnjanin ili Bošnjanin različitih vera“, i da se to promenilo pod pritiskom i uticajem Hrvatske i Srbije.

Prema njegovoj priči učenje Crkve bosanske bilo je slično islamu, zbog čega se „islam snažno proširio u Bosni i Hercegovini dolaskom Osmanlija“. Crkva o kojoj on govori je, kako tvrdi , nasilno uklonjena, kako bi se uskladila sa Rimokatoličkom crkvom ili „Istočnom pravoslavnom crkvom“.

Kada je održao čas „istorije“, Bakir je rešio i da od islamskih zemalja zatraži zaštitu od, kako je naveo „progona i poniženja“ za muslimane u BiH.

Govorio je i o izbacivanju iz vlasti stranke „koju je nasledio od oca“ te o međunarodnoj zajednici za koju tvrdi da „želi da stabilizuje odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda“.

Izetbegović se požalio i da su stranci „jako prisutni“ u zemlji, a zapadne zemlje je optužio da su se, kako je rekao, „ujedinile kako bi uklonili SDA iz vlasti“.

„Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile, njihovi ambasadori, u tome da se ukloni ova najjača pobednička stranka koju ja predstavljam i da se dovedu manje stranke bosanske koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke u odnose na srpsku i hrvatsku stranu“, rekao je Bakir dodajući kako stranci smanjuju uticaj muslimana u BiH na Balkanu ne bi li zadovoljili druge strane, a pre svega srpsku.

Oni navodno prave ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina i da bi je pridobili za sebe.

„To rade na naš račun, na račun naroda poput Bošnjaka, Crnogoraca, Kosovara… Jednostavno idu lakšom linijom, na račun nas kojima je ustvari potrebna ta međunarodna zajednica. Jer Srbi se trude da međunarodna zajednica ode“, tvrdi Izetbegović.

Prema njegovim rečima, na Balkanu živi dva miliona Bošnjaka muslimana i još dva puta toliko Albanaca muslimana

„Islamske zemlje treba da stanu snažnije uz nas. Da pokažu više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno, jer nama je bio nametnut tzv. embargo na oružje. Srpska strana, Beograd je imao hiljade tenkova, aviona, mi nismo imali skoro ništa. A Zapad nam je nametnuo embargo na oružje. Dakle nama je bilo zabranjeno da se naoružamo, takvi goloruki….“, kazao je Izetbegović i dodao da „beli autohtoni muslimani u Evropi“ zaslužuju više pažnje jakih muslimanskih zemalja.

Oštre reakcije usledile su na srpskoj strani nakon Izetbegovićevog intervjua punog, najblaže rečeno – problematičnih teza, pa je predsednik Republike Srpske Milorad Dodaik ocenio ovakve njegove izjave kao drzak i bezobrazan pokušaj falsifikovanja istorije i negiranja nacionalnog identiteta Srba i Hrvata.

„Pozivajući na muslimanskoj televiziji ‘Arabija’ islamske zemlje da pojačaju svoje prisustvo u BiH, Bakir je ponovo pokazao da od oca Alije nije nasledio samo SDA, već i političku doktrinu iz Islamske deklaracije, po kojoj BiH treba da postane dominantno muslimanska država utemeljena na šerijatskom pravu“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.


Ovakvim stavovima se, kako Dodik tvrdi, jasno pokazuje da je SDA islamska radikalna organizacija koja je protiv Dejtonskog sporazuma.

„Njihova deklarativna podrška evropskom putu BiH u suštini je prevara i predstavlja kupovinu vremena da bi u jednom trenutku muslimani postali dominantni u brojčanom i političkom smislu. Srpskom narodu je ova politika SDA odavno jasna, a Bakirovi stavovi nas dodatno motivišu da se odlučnije i snažnije okupljamo oko Republike Srpske i njenih institucija jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet i način života kao slobodni ljudi“, naveo je Dodik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

4 thoughts on “IZETBEGOVIĆ TVRDI KAKO SRBI UNIŠTAVAJU DREVNE BOŠNJANE PA POZVAO U POMOĆ SVE MUSLIMANSKE ZEMLJE: DODIK i njega POSTAVIO na MESTO!”

  1. Izetbegović ,ugljanin. …i njima slični što su učili ykuran po Bolonji nek pozovu Kadirova da im obrasni ko su šta su i koliko bi morali da promene svoje zablude da bi bili časni Muslimani,.Bošnjaci su SRBI sa nedostatkom identiteta. Većina su časni pošteni Muslimani, dok neki polu vehabije traže krv i haos zarad svojih niskih političkih pobuda.Takvih ima i mrlju nama Srbija pravoslažne vere, nažalost.mogli bi lepo da se slažemo ,kad nebi slušali budale na obe strane. Svi smo ljudi.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter