Izvor: SKOPJE1
10.12.2023 u 16:30
0

JOŠ MONSTRUMA OKO VANJINOG UBICE: Desničari iz stranke obaveštavali Palevskog, imao logistiku i u Turskoj

Dug je put koji je u bekstvu prešao Ljupčo Palevski, glavni osumnjičeni za dvostruko ubistvo u Severnoj Makedoniji. Prema pisanju portala "Skopje1", njegov put je trajao tri dana umesto očekivanih 20 sati, a sve jer je navodno tačno znao šta se dešavalo sa istragom u vezi nestanka, potom i ubistva tinejdžerke Vanje (14).

Iz Skoplja je otišao u Beograd. Da je bio rešen da iz Beograda stigne do turskog grada Balikesira, bez pauza, ali uz kraća zaustavljanja, to bi učinio za oko 20 sati. Ali, put mu je trajao tri dana.

Portal „Skopje1” je došao do nezvanične informacije da je Palevski tačno znao šta se dešava sa istragom u Severnoj Makedoniji posle prvih hapšenja MUP-a, i pre nego što je javnost saznala.

Ministar policije Oliver Spasovski je već potvrdio da je Palevski imao kontakt sa ljudima u Makedoniji, a „Skoplje1” saznaje da je reč o ljudima koji su bili članovi njegove stranke „Desna”.

DODIK NASTAVLJA INICIJATIVU: RS ima pravo na samoopredeljenje, samostalnost jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 27. novembra, na dan nestanka Vanje, pronašlo zapaljen automobil Pančea Žežovskog, ali ne i nestalog Velešana. Javnost je saznala za zapaljeni „citroen” kojim je, prema istrazi, Vanja kidnapovana. U trenucima kada je Palčo krenuo u bekstvo, on nema status osumnjičenog, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

U četvrtak 30. nobembra, tokom samita OEBS-a, Palevski napušta Makedoniju. Kontaktirao je svog advokata da ga odveze u Beograd. Rekao mu je da je to zbog lekarskih pregleda. Ali i tada je planirao da je sledeća moguća destinacija Turska, pa mu je, prema rečima advokata koji je dao izjavu za medije, isto najavio Advokat se vraća, Palčo ostaje u hotelu i noći u Beogradu.

Sutradan, dok još traje potraga za Vanjom u Makedoniji, organizuje novu logistiku za transport, pa poziva osumnjičenog Stefana D, koji se nalazi u pritvoru pod sumnjom da je pomogao Palevskom da pobegne. Stefan odlazi za Beograd i dolazi po Palevskog. Prvo idu u Niš, a odatle u Bugarsku. Prolaze pored Sofije, zatim Plovdiva i Haskova i stižu do granice „Kapi Kule”.

„Odveo sam ga u bolnicu”, rekao je Stefan D. za „Skoplje1” kratko tokom sprovođenja do Krivičnog suda, gde mu je određen pritvor.U subotu 2. decembra, dan pre nego što su tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova saopštili da je Vanja pronađena ubijena, Palevski se nalazi u Turskoj. I u ovoj zemlji je imao logistiku.

Makedonija je, kao i ceo Balkan, bila u šoku kada je u nedelju 3. decembra kao bomba odjeknula vest da je Vanja pronađena mrtva i da je glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo. Zajedničko saopštenje MUP-a i Tužilaštva objavljeno je uveče, ali izvori „Skopja1” tvrde da je Palevski već tokom dana znao da je osumnjičen jer su mu dojavili uhapšeni članovi stranke.

U ponedeljak 4. decembra održava se konferencija za novinare Spasovskog i Bubevskog na kojoj se prenosi informacija da Palevski nije samo osumnjičen, već je policija otkrila da je on planer i izvršilac dva ubistva. On, pak, prema operativnim informacijama MUP-a preko njihovog izvora, ovu vest dobija u Balikesiru u Turskoj. Istog dana, uveče, za njim se raspisuje međunarodna poternica.

Poslednji dan slobode za Palevskog je 5. decembar – utorak. Palevski pokušava da prevari policiju.

U tu svrhu je, kako je saopštio MUP, angažovao taksistu i otišao, pretvarajući se da ide u Istanbul. Ali, prema istrazi, to nije bila namera – već da se osigura da ga ne prate i da neće biti uhvaćen. Kasnije tog dana primećen je kako hoda auto-putem. Tu je i uhapšen.

Palevski je u ekstradicionom pritvoru. Makedonija je ekspresno pripremila dokumente za traženje njegovog izručenja. Ministarstvo pravde je u jednom danu prevelo preko 100 stranica dokumenata, uključujući i krivičnu prijavu MUP-a sa svim dokazima dostavljenim tužilaštvu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter