Izvor: AGENCIJE
23.02.2024 u 09:09
0

KRITIKE ZAPADA DODIKU ZBOG POSETE RUSIJI: Održavanje bliskih veza sa Rusijom i Belorusijom nespojivo s evropskim putem

Delegacija EU u BiH saopštila je da se od Bosne i Hercegovine se, kao države s jasnom i kredibilnom evropskom perspektivom, očekuje da svoju spoljnu, bezbednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa politikama Evropske unije.

„Na najvišem nivou je jasno rečeno da je održavanje bliskih veza sa Rusijom i Belorusijom nespojivo s evropskim putem“, navodi se u reagovanju Delegacije EU u BiH povodom posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Belorusiji i njegovih sastanaka sa predsednicima tih zemalja Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom.

U HRVATSKOJ POTAPAJU JAME SA KOSTIMA 550 SRBA! Veritas: Uništavaju tragove postojanja Srba na tom prostoru

U saopštenju se navodi da „ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu, izvedena uz podršku Belorusije, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrednosti, kao i da ugrožava evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost“.

 

„Dve godine protivpravne, neopravdane invazije punog obima na Ukrajinu uzrokovale su ogromnu patnju, pre svega stradalih, ranjenih i traumatizovanih u Ukrajini, ali i ljudi širom sveta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, usled rasta cena hrane i energije, te povećane globalne nestabilnosti“, naglasili su iz Delegacije EU u BiH.

Dodali su da „režimi Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka nisu samo pretnja stabilnosti i miru u celom svetu, već i bezbednosti i slobodi vlastitih građana“, navodeći da su nedavne, šokantne smrti političkih zatvorenika Alekseja Navaljnog u Rusiji i Ihara Lednika u Bjelorusiji ukazale na porast sistemske represije u tim zemljama. Evropska unija je dogovorila 13 opsežnih paketa sankcija, bez presedana, kao odgovor na invaziju punog obima na Ukrajinu, zaključili su iz Delegacije EU u BiH.

„Niti jedna vlada, na bilo kojem nivou, ne bi trebalo da ostvaruje ili proširuje saradnju s Rusijom, dok ta zemlja sprovodi ‘divljačku agresiju protiv Ukrajine'“, navodi se u odgovoru RSE iz Ambasade SAD u BiH na upit o poseti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i Belorusiji.

Kako se navodi, Dodikova poseta Rusiji i Belorusiji „u suprotnosti je s osnovnim vrednostima evroatlantske zajednice i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, prenosi RSE.

Milorad Dodik, koji je zbog antidejtonskog delovanja pod sankcijama SAD i Velike Britanije, 21. februara se u Kazanju, u ruskoj Republici Tatarstanu, susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a dva dana ranije, 19. februara, u Minsku, sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Putin mu je tom prilikom uručio Orden Aleksandra Nevskog, kojim je Dodik odlikovan u junu prošle godine „za doprinos razvoju saradnje“ između Rusije i BiH.

Iz Ambasade ističu da je za osudu Dodikova odluka da primi priznanje od Putina, koji je, kako navode, „predmet naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine, nezakonite deportacije i nezakonitog premeštanja dece“.

„Lideri na svim nivoima u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da teže demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti koju stanovnici ove zemlje žele i zaslužuju. Put ka toj budućnosti vodi preko Brisela, a ne preko Minska ili Moskve“, zaključuje se u odgovoru američke Ambasade.

Prilikom sastanka sa Putinom, Dodik je istakao da Republika Srpska – jedan od dva entiteta – odbija da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije, te da ne želi ni članstvo u NATO savezu.

Putin je tokom kratkog sastanka dvojice lidera – četvrtog od februara 2022, kada je počela invazija na Ukrajinu – ocenio da su odnosi RS i Rusije „konstruktivni“.

Dodikovu posetu su osudile i Delegacija EU u BiH, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Delegacija EU je podsetila da je na najvišem nivou rečeno da su evropski put i bliske veze sa Rusijom i Belorusijom nespojivi, te da se od BiH očekuje da svoju spoljnu, bezbednosnu i trgovinsku politiku uskladi sa Unijom.

OHR je naveo da se BiH, kao kandidatkinja za članstvo, „obavezala da sledi bezbednosne i spoljnopolitičke smernice EU“ – što „isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država“.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara 2022, SAD, EU, Velika Britanija i njihovi saveznici su uveli niz sankcija protiv Rusije koje, između ostalog, ciljaju privredu i finansijski sistem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter