Izvor: TANJUG
30.08.2023 u 09:36
0

„NE DOZVOLIMO DA ZABORAV UBIJE ISTINU“: Dodik o rasvetlјavanju sudbine nestalih u ratu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da je rasvetlјavanje sudbine nestalih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu nacionalni interes Srpske i da se zbog budućnosti srpskog naroda ne sme dozvoliti da zaborav ubije istinu o njegovom stradanju.

Dodik je naglasio da Republika Srpska traga za još 1.646 nestalih osoba, od kojih je 1.011 civila, među kojima je 312 žena i dece, kao i za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predsednik Srpske je rekao da se svi oni vode kao nestali, iako je činjenica da nisu nestali, već su ubijeni u proteklom ratu samo zato što su Srbi.

On je naveo da se često znaju i imena nekažnjenih ubica, kao i mesto i način egzekucije, ali ono što ostaje nepoznanica jeste mesto gde su skriveni zemni ostaci srpskih žrtava.

„EU IMA ALTERNATIVU“: Dodik traži da BiH podnese zahtev za članstvo u BRIKS-u

Dodik je naglasio da se u traganju za posmrtnim ostacima srpskih civila i vojnika Republika Srpska ne može računati na institucije BiH, kako je rekao, sramni Institut za nestala lica BiH, kao ni na još sramnije pravosuđe BiH, “jer sudbina srpskog naroda njih niti boli, niti zanima”.

Oni iz godine u godinu nastavlјaju sa ignorisanjem, ponižavanjem i diskriminacijom srpskih žrtava, a sve sa cilјem prekrajanja istorije, predstavlјanja Srba agresorima i skrivanja istine o broju naših žrtava. U prilog tome govori i podatak da je Institut za nestale BiH u toku cele jedne godine pronašao i identifikovao posmrtne ostatke samo jedne srpske žrtve – rekao je Dodik, povodom obilјežavanja Dana nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

On je naglasio da 28 godina od okončanja rata mnogi očevi, majke, braća, sestre, deca ne znaju gde su posmrtni ostaci njihovih najbližih. Na Ozrenu, kod Manastira Svetog Nikole, danas će biti obeležen Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske. Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima 312 žena i dece. Traga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter