Izvor: TANJUG
07.09.2023 u 16:00
0

„NEMA NAPRETKA SA ŠMITOM“: Cvijanovićeva o neokolonijalnom aranžmanu u BiH kao sramoti 21. veka

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas na 32. Ekonomskom forumu u Karpaču u Poljskoj da u BiH gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, nametnuti strani birokrata još uvek tvrdi da ima pravo da proizvoljno nameće zakone i smenjuje demokratski izabrane nosioce vlasti.

Cvijanović je na forumu, na temu „Zapadni Balkan – regionalne inicijative i evropske integracije“, istakla da je neokolonijalni aranžman sramotan za vrednosti i ideale Evrope 21. veka i sramotan za zemlju koja je dobila status kandidata za članstvo u EU.

I zaista, ove proizvoljne i zlonamerne ustavne i političke intervencije raznih visokih predstavnika toliko su se često pokazale štetnim i kontraproduktivnim za političke procese u našoj zemlji da i sami bivši visoki predstavnici sad kažu da je OHR deo problema u BiH i da nije deo rešenja – istakla je Cvijanovićeva.

DODIK RAZGOVARAO SA SARACINOM: Nemac mu izneo niz upozorenja vezanih za Šmita, ali MILORAD DODIK ostaje pri svom

Naglasila je da su prava, istinska i organska demokratizacija i napredak u BiH nemogući sve dok postoji anahrona institucija takozvane „Kancelarije visokog predstavnika“.

Što se pre OHR zatvori, to pre će i BiH početi da prerasta u stabilnu, multietničku i demokratsku državu i brže ćemo početi da ispunjavamo zahteve za pristupanje EU – navela je Cvijanović.

Navela je da je posleratna BiH iskusila i ozbiljne bezbednosne probleme kao rezultat islamističke radikalizacije koja se dogodila u nekim delovima njenog stanovništva.

– Brojne ćelije Al Kaide i ISIS-a osnovane su u BiH tokom i nakon rata, a kako svedoče različiti teroristički napadi sa bosanskim vezama koji su izvedeni širom Evrope u proteklih dvadeset pet godina – od bombaških napada na vozove u Madridu 2004. do terorističkog napada u Beču od pre samo nekoliko godina ‒ i regionu i Evropi u celini još uvek preti ovaj opasan problem – rekla je Cvijanović i dodala:

Želela bih da zaključim optimistično. Kao što sam obrazložila, Zapadni Balkan je osetljivo i krhko područje, bremenito različitim izazovima i problemima. Ali istina je i da je veći deo Zapadne Evrope bio takav i pre 75 godina – istakla je ona.

Istakla je da su u slučaju Zapadne Evrope, međutim, prosvećene, mudre i pažljive mere pomogle da se istorijski neprijatelji pretvore u postojane i saradnički nastrojene saveznike.

– Verujem da do iste transformacije može doći i na Zapadnom Balkanu ako međunarodne mere prema regionu budu sadržale isti stepen prosvećenosti, mudrosti i osetljivosti koji su utemeljitelji Evropske zajednice i najveći deo međunarodnog poretka posle Drugog svetskog rata pokazali tih godina – navela je Cvijanovićeva.

Kaže da izazov u ovom trenutku jeste da međunarodne i mere koje Evropska unija sprovodi prema regionu budu realističnije i da uzmu u obzir istorijske složenosti koje „pokušavamo da prevaziđemo“. I

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter