Izvor: Kurir
18.09.2023 u 16:59
1

OBUSTAVLJENA ISTRAGA: Tužilašatvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju ikone, dobili odgovor od UKRAJINACA

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o nesprovođenju istrage u predmetu „Ikona“, u vezi sa pozlaćenom ikonom iz Luganska, koju je bivši član Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 2020. godine.

NAJMANJE 9 OSOBA UČESTVOVALO U KRAĐI DOKAZA U CG: Kopače zanimali dokazi protiv šefova i članova organizovanih kriminalnih grupa

Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobilo odgovor u vezi sa molbom za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je ikona nezakonito premeštena, ukradena sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umetničku vrednost.

Navedeno je i da ta ikona ne pripada nacionalnom kulturnom nasleđu Ukrajine i da nije nacionalna vrednost, posle čega su istražitelji u Ukrajini zatvorili navedeni postupak, potvrđeno je sarajevskom portalu Kliks u Tužilaštvu BiH.

– Sledom navedenog, a i provedenih dodatnih istražnih radnji u BiH, u Tužilaštvu BiH je u predmetu doneta naredba o neprovođenju istrage – navodi se u tekstu.

Prilikom posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH 2020. godine Dodik, koji je u to vreme bio srpski član Predsedništva BiH, poklonio je Lavrovu ikonu iz Luganska, a ambasada Ukrajine u BiH potom je obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtevaju povratak ikone. Lavrov je nakon toga vratio ikonu u Bosnu i Hercegovinu.

Potom je Tužilaštvo BiH formiralo predmet „Ikona“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OBUSTAVLJENA ISTRAGA: Tužilašatvo BiH obustavilo istragu protiv Dodika u slučaju ikone, dobili odgovor od UKRAJINACA”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter