Izvor:
07.06.2019 u 20:11
0

PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE: Neformiranje Saveta ministara BIH ide na savest međunarodne zajednice!

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da neformiranje Saveta ministara BiH ide na savest međunarodne zajednice koja više doprinosi tome da nema tog pomoćnog tela Predsedništva BiH, nego što se trudi da bude uspostavljen.

Sigurno je da nikome u BiH ne odgovara neformiranje Saveta ministara kao završni čin primene rezultata opštih izbora iz prošle godine. To sasvim sigurno ne odgovara Republici Srpskoj, ali, uveren sam, ne odgovara ni svim građanima BiH – rekao je Čubrilović.

On je ukazao i na cinizam koji pokazuju neki činovnici međunarodne zajednice, koji se ogleda i kroz sam izveštaj Evropske komisije, gde se kaže da BiH nije uradila mnogo toga, a nije priznala ni Kosovo.

Pa, to Kosovo nije priznalo pola sveta, nisu priznali ni neke zemlje članice EU, a to se pripisuje kao neka negativnost za BiH. Ovde treba definisati gde leži problem. Republika Srpska u pomenutom izveštaju ne pominje se u negativnom kontekstu, odnosno nigde ne piše da Srpska nije ispunila preuzete obavaze – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ispoštovala je sve ono što je dogovorila s međunarodnom zajednicom, a to se prvenstveno odnosi na mehanizam koordinacije koji je usaglašen i gde svi nivoi vlasti treba da odgovaraju i rade ono za šta su Ustavom BiH zaduženi.

Neformiranje Saveta ministara više ide na savest međunarodne zajednice koja doprinosi tome da nema tog (pomoćnog) tela (Predsedništva BiH), nego što se trudi da napravi taj savet. Mislim da se zloupotrebljavaju i koriste neke političke opcije, pre svega iz reda bošnjačkog naroda, kako bi svoje ciljeve stavili ispred ciljeva građana BiH – rekao je Čubrilović.

On ocekuje da, ipak, pobedi savest vodećih političara u BiH koji bi trebalo da do konačnog rešenja dođu što pre, jer, kako je ocenio, svaki dan odgađanja formiranja Saveta ministara znači još jedan izgubljeni dan za građane i BiH kao zemlju koja teži da bude ravnopravan član EU.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter