Izvor: blic.rs
18.12.2023 u 12:40
0

SKUP ŽIVOT U BiH: Prosečna plata ne može da prehrani četvoročlanu porodicu

Inflacija je krajem 2022. godine dostigla rekordnih 16,9 odsto. To se drastično odrazilo na život građana BiH, jer su za životne namirnice i energente morali izdvajati značajno više novca.

Cene u ovoj godini nisu oscilirale kao 2022. godine, a došlo je do smanjenja inflacije. Inflacija je u oktobru iznosila 2,1 odsto što predstavlja, navode iz Centralne banke BiH, neočekivano brzo usporavanje inflacije u odnosu na prethodne mesece.

MLATILI GA ŠIPKAMA: Brutalno nasilje u Banjaluci

– Prosečan rast cena je značajno različit posmatrano po entitetima. Prema podacima za oktobar entitetskih agencija za statistiku, u Republici Srpskoj je zabeležena godišnja inflacija od 3,8 %, dok je u Federaciji BiH zabeleženo stagniranje cena od 0,1%, prema čemu je ova stopa inflacije daleko najniža u okruženju. Uprkos visokoj osnovici iz prethodne godine, ključni razlog za pad cena u FBiH dolazi od režijskih troškova, gde su cene električne energije, plina i drugih energenata, prema službenim podacima, zabeležile pad od 14,5% na godišnjem nivou. Istovremeno ovaj ponedeljak je zabeležio rast cena od 4,5% u RS – navodi se u proceni Centralne banke BiH.

U 2024. godini očekuje se da ukupna inflacija iznosi 2,0%, a temeljna inflacija 4,4%.

– Nešto niža trenutno procenjena stopa ukupne inflacije za 2023. godinu (6,1%), u odnosu na objavljene sa jesenjim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija (6,3%), u znatnoj meri je posledica nastavka trenda neočekivano brzog usporavanja inflacije u odnosu na prethodne mesece. Pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru delomično je kompenziran rastom aktivnosti u uslužnom sektoru od trećeg kvartala tekuće godine, na što ukazuju podaci visoke frekvencije na osnovu koji radimo brze procene ekonomske aktivnosti. Trend pada industrijske proizvodnje i izvoza, na godišnjem, nivou nastavio se i u oktobru. Aktivnosti u oblasti turizma su bile posebno izražene u trećem kvartalu, kada je broj noćenja stranih turista zabeležio rast od 22% na godišnjem nivou, a u oktobru 24,7% – navode iz CBBiH.

U svim tim okolnostima četvoročlanoj porodici koju čine dve odrasle osobe i dva deteta mesečno je potrebno 2.954 KM, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH.

Samo za prehranu potrebno im je 1.290 KM, a prosečna plata iznosi 1.285 KM.

– Prosečna mesečna isplaćena neto plata za oktobar 2023. godine u odnosu na oktobar 2022. godine nominalno je viša za 11,1% – saopštili su iz Agencije za statistiku BiH.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter