Izvor: VIJESTI
06.01.2024 u 13:46
0

PUCA TIKVA IZMEĐU JAKOVA I MILOJKA: Rastanak se primakao – kuda vodi novi sukob PES-a i Milatovića

Očigledno da Spajić kontroliše partiju i da s pozicije premijera misli da deluje autonomno i ne dozvoli Milatoviću da ima uticaj na važna pitanja. Oni mogu prevazići i ovu krizu, ali će uslediti nova, ocjenjuje Miloš Bešić. Pozicija vlasti imala prioritet u odnosu na unutrašnje interese u PES-u, ali u ovom slučaju razlike su dovoljno velike da će da nadjačaju interes za partijsku koheziju, poručuje Nikoleta Đukanović

Sukob Pokreta Evropa sad (PES) i šefa države i zamjenika predsjednika te partije Jakova Milatovića zbog njegove odluke da vrati poslanicima tri akta na ponovno odlučivanje, znak je da su razlike između njega i premijera i lidera PES-a Milojka Spajića sve veće i da neminovno vode njihovom razlazu.

Tako sagovornici “Vijesti” tumače poslednje sporove između Milatovića i njegove stranke, nastale zbog prekjučerašnjeg poteza predsednika da ne potpiše izmjene zakona koje su predložili Vlada i partije skupštinske većine.

Milatović je odluku obrazložio rečima da su neke izmene (Zakon o privrednim društvima) u suprotnosti s odredbama Ustava, da je za druge (Zakon o elektronskim komunikacijama) potrebno mišljenje Evropske komisije, a da bi se primjenom trećih (Zakon o finansiranju lokalne samouprave) proizveli negativni efekti po razvoj nekih opština.

Iz PES-a su odgovorili da njegov potez ostavlja prostor “za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine”, u šta, kažu, ne žele da veruju, ali dodaju da zaključuju “da se radi o slučajnom, ali neblagotvornom neznanju” šefa države.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić, ocenjuje da novi sukob između PES-a i Milatovića dodatno produbljuje jaz između dvojice čelnika te stranke, ali i pokazuju da Spajić ni na koji način nije konsultovao partijskog kolegu prilikom podnošenja predloga izmena zakona, da između njih ne postoji nikakva politička komunikacija i da svako ima politički program i nomenklaturu.

“Nema nikakve sumnje da je vraćanje zakona samo jedan od poteza koji dodatno udaljavaju Spajića i Milatovića, i nema nikakve sumnje da se oni lagano, a meni se čini i sigurno, kreću u pravcu konačnog raskola, odnosno razlaza. To će, naravno, potpuno prekomponovati crnogorsku političku scenu i dovesti do nove političke konstelacije. Videćemo kakav će biti odnos snaga između njih dvojice u budućem periodu i kako će to uticati na raspored snaga ostalih političkih aktera”, kazao je Bešić “Vijestima”.

Profesorka na Univerzitetu “Donja Gorica” Nikoleta Đukanović, navodi da bez obzira na razloge zbog kojih je Milatović vratio zakone, reagovanje PES-a govori u prilog činjenici da je rascep te partije “ne samo izvestan, već očigledno faktički i okončan”.

“Brojni su primeri koji su ukazivali na ranije duboko mimoilaženje dva lidera, što su oni opravdavali demokratskim pluralizmom. Međutim, već odavno je izvesno da je reč o dva različita koncepta i potpuno različita strateška pristupa razvoju i partije, ali i sprovođenju vlasti. Iako već neko vreme nismo imali kohabitaciju u Crnoj Gori, sad je ona očigledna, iako predsednik i premijer dolaze iz još uvek iste partije”, rekla je ona “Vijestima”.

Đukanović napominje da najava rascjepa PES-a traje već duže vreme, kako u odnosu na stavove i delovanje Spajića i Milatovića, tako i u odnosu na ostale članove partije koji se svrstavaju u jednu od dve grupacije. Objašnjava da pozicija vlasti, u kojoj se PES nalazi, ima prioritet u odnosu na unutrašnje stranačke interese. Međutim, kaže da bi to moglo da se promeni.

“U ovom slučaju su te razlike dovoljno velike da će da nadjačaju interes za partijsku koheziju i što bolje pozicioniranje na narednim izborima”, poručuje sagovornica.

Iz Milatovićevog kabineta juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa sukobom s PES-om, a “Vijesti” komentar nisu mogle da dobiju ni iz te partije.

Sukob zbog vraćanja zakona samo je jedan u nizu sporova koji su se desili u protekloj godini u PES-u, odnosno između njegovih čelnika.

Milatović je u februaru prošle godine kritikovao Spajića i partiju nakon što je utvrđeno da lider PES-a ima i državljanstvo Srbije. Nakon toga, u aprilu je Glavni odbor (GO) stranke odlučio bez Milatovića da partija ide samostalno na izbore, što je Spajić zagovarao, a ne u široj koaliciji, što je bila ideja njegovog zamenika. Nesuglasica je bilo i prilikom razmatranja izborne liste. Neslaganja su nastavljena krajem avgusta kad je GO prihvatio Spajićev plan da oformi kabinet s delom dugogodišnjih saveznika Demokratske partije socijalista (DPS), što je kritikovao i Milatović. Spajić se kasnije odlučio za drugi model, a Milatović je nastavio da ga kritikuje i nakon formiranja vlade.

Miloš Bešić kaže da je očigledno da Spajić još kontroliše partiju i da s pozicije premijera misli da djeluje autonomno na način da ne dozvoli Milatoviću, kao njegovom zameniku i šefu države, da ima uticaj na važna pitanja. Naglašava da ne vidi mogućnost da se trvenja između njih reše.

“Nije ovdje problem u zakonima koji su vraćeni. Oni (Spajić i Milatović) su prevazišli jednu krizu nedavno, kad se birao guverner CBCG (Centralne banke Crne Gore). Na isti način mogu prevazići i ovu krizu, ali će uslijediti novi razlog i nova kriza. Ako ne ovaj slučaj, onda naredni ili neki od narednih može doveseti do konačnog razlaza”, podvlači sagovornik.

Milatović je u novogodišnjem intervjuu “Vijestima” rekao da je njegovo djelovanje u organima PES-a “de fakto zamrznuto”, i da mu je bilo važno da ostane u partiji nakon što je postao predsednik kako bi “doprinio konsolidaciji političke situacije u Crnoj Gori”.

Odgovarajući na pitanje ima li neka konkretna razmišljanja u vezi sa tim šta će raditi ako bi se desilo da napusti PES ili ne bude više u njemu, saopštio je da ima utisak da je njegova politička povezanost s određenim pojedincima ili političkim grupama, možda čak i lažno predstavljana od određenih struktura iz PES-a, koje bi, kako je rekao, možda bile vidljivije u PES-u da njega nema u toj partiji.

“Milojko Spajić i Jakov Milatović su PES. I PES ne postoji ni bez jednog, ni bez drugog”, poručio je, dodajući da u PES nije svako ušao “s istim dobrim namerama”, ali da će vrijeme “najbolje odvojiti žito od kukolja”.

Spajić i Milatović napravili su PES u leto 2022. Ta partija je od tada osvojila vlast u Podgorici i još nekoliko opština, te pobedila na prošlogodišnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter