Izvor:
09.01.2018 u 15:57
0

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI 26. ROĐENDAN: „Cilj je veća samostalnost“!

Republika Srpska danas obeležava 26. godišnicu postojanja, a predsednik Srpske Milorad Dodik kaže da je cilj što veća samostalnost RS, što je, kako kaže, legitiman politički cilj.

"Sa druge strane cilj BiH, odnosno Bošnjaci sa strancima žele da je učine što više centralizovanom i unitarizovanom zemljom. To su dva nespojiva koncepta", rekao je Dodik za RTS.

Kako kaže RS samo traži da se ispoštuje njena ustavna pozicija, a u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da Srbi u RS žele da se izbore za prava dobijena Dejtonskim sporazumom.

Upitan da li se konflikti u BiH mogu rešavati bez posredovanja Beograda i Zagreba on je rekao da RS sa Beogradom ima odličnu saradnju i razumevanje.

"Stav Beograda je da poštuje Dejtonski soporazum i teritorijalni integritet BiH, ali Beograd nikada ne propušta priliku da kaže da Srbija voli RS i da je čuva u onom delu kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom", naglasio je Dodik.

Dodao je da Hrvatska u procesu pridruživanja EU zanemarila interese Hrvata u BiH i da su oni izgubili mnogo prava i autonomiju dobijenu Dejtonom.

"Sada vidimo promenu da je Hrvatska kao članica EU sve glasnija u zaštiti Hrvata u Federaciji BiH", kaže Dodik.

Upitan da li će biti kandidat za strpskog člana predsedništva BiH on je rekao da je rano o tome govoriti posebno u prazničnim danima, ali da postoji mogućnost da se i to desi.

"Biću stalno u funkciji RS i kada budem u politici i van nje. Kada budem van politike formiraću nevladinu organizaciju koja će se baviti osamostaljenjem RS", zaključio je on.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike Srpske navodeći da će Srbija uvek biti uz RS, pružajući joj podršku i negujući ekonomske, kulturne i duhovne veze.

U čestitki se kaže:

"U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Srbija će uvek biti uz Republiku Srpsku, pružajući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući naše ekonomske i neraskidive kulturne i duhovne veze.

Želim Vam mnogo uspeha u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovečnost“, navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

tanjug.rs
Foto: Twitter/ForeignAffairsSerbia, arhiva, nrt24.ru

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter