Izvor: HRT
08.01.2024 u 07:30
1

SELO SA JEDNIM ŽITELJEM: Struje nema od ’74, vodu nikad nije ni imao, a kaže: „Ima i gore od ovoga“

Nadomak Splita, samo desetak kilometara od Solina, iza Kozjaka, selo je u kojem živi samo jedan stanovnik. U Blacima nema ni struje ni vode, ni dobrog puta, ali on se iz svojeg sela - ne da...

Iz daljine Blaca izgledaju idilično. Izbliza druga priča. Struje nema od 1974, voda nikad nije ni došla. Ali jedini stanovnik, 67-godišnji Zdravko Spajić, nema primedbi.

– Ovde sam ja sam non stop i zato me zovu gradonačelnik. Sam sebi pišem uredbe i sam sebi plaćam. Imam solare, imam bunar za vodu i opet se živi. Ima gore i od ovoga – kaže nam Zdravko.

EVAKUACIJA TEK UJUTRU: Stanje zarobljenih u pećini u Sloveniji

Svega je nekada bilo u Blacima – ljudi, škole i krava. Danas pustinja.

– Ovde je bilo 32 dima. U svakoj je kući bilo u proseku pet-šest ljudi i dece, a danas nigde nikoga. Odavde su naše mlekarice nosile mleko u Split – kaže Zdravko.

Svašta je Zdravko u životu prošao, pa čak i preživeo pad helikoptera. Pre četiri godine ostao je bez supruge, ima porodicu u Solinu koja pazi na njega, ali iz Blaca se ne da.

– Samoća mi ne pada teško. Meni ti je najteže u životu kad kažu „ja bih ovako, onako“. Onda ja kažem – prijatelju, rešavaj probleme na drugom mestu. Ja ću šta mogu pomoći, u gradonačelnika se sve nađe, u podne, u ponoć. Ali ja sam zadovoljan sa 700 evra penzije, meni dosta – kaže Zdravko.

Još jedan dobar dan je iza njega. Kaže da od života ne treba filozofiju praviti, sve može jednostavnije.

– Nikad ne znaš što nosi dan, što noć, a ja sam s ovim ne zadovoljan, nego ponosan – poručuje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SELO SA JEDNIM ŽITELJEM: Struje nema od ’74, vodu nikad nije ni imao, a kaže: „Ima i gore od ovoga“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter