Izvor: Kurir
25.09.2023 u 09:38
0

SEVERNA MAKEDONIJA SKANDAL:Kako su citostatike zamenili fiziološkim rastvorom, lekari kažu ovo je ravno ubistvu?

Veliki skandal trese zdravstveni sistem Severne Makedonije. Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla se u središtu skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice pacijentima, umesto potrebnih lekova davalo terapiju razblaženu fiziološkim rastvorom.

Dopisnik „Politike“ iz Severne Makedonije Željko Šajn i onkolog dr Vladimir Kovčin gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije i razgovarali na temu dešavanja u onkološkom kliničkom centru u Makedoniji. Onkolog Kovčin objasnio je kako je moguće da se ovako nešto desi, prisetio se nekih sličnih događaja u prethodnoj državi Jugoslaviji, a za ovaj slučaj dao je nekoliko primera…

DA LI JE NAPUSTILA CRNU GORU? Još traje potraga za Katarinom! Otkriveni novi detalji afere „tunel“

– Ovde se takođe dešavaju neke političke stvari, a istraga će utvrditi da li se u pozadini dešava nešto drugo čime se glavna vest skriva. Sasvim je moguće da se des inešto ovako. Onkološki lekovi su izuzetno skupi i moguće je da se neka slična zloupotreba učini. Istraga će utvrditi. Ako je to tačno naglasio bih da je to ravno ubistvu sa predumišljajem – istakao je Kovčin. On je siguran da postoje tragovi sa ampulama i da se lako može utvrditi kako je došlo do malverzacije. Objasnio je sistem u kojem se proizvode ovi lekovi.

Kato sistem je sistem centralnog sistema lekova. Elektronskim putem se naručuje sa svih odeljenja pojedinačno za svakog pacijenta doza leka, a sistem i mehanizam bez učešća čoveka pravi lekove i šalje ih najčešće vazdušnim putem. Taj sistem za rastvaranje ne možete da zavarate, postoji elktronska kontrola te supstance i ne možete ga prevariti, šta je ovde bilo to ostaje na istražnim organima… – rekao je Kovčin.

Kako je ovaj sistem koštao Makedoniju 350.000 evra, ostaje pitanje kako je do ovoga došlo. Kovčin je dodao da pojedine ampule imaju gumene zatvarače tako da se mogu koristiti više puta. – Svi lekovi imaju svoj rok trajanja i to naravno, uz posebne uslove čuvanja. Postoji tu čitav niz faktora koji mogu da utiču na to da li možete tu supstancu bezbedno da odnesete – dodao je.

Šajn je podsetio na dešavanja u Makedoniji i uveo u atmosferu svega što se dešavalo. Danas je nezavisnost Severne Makedonije.

– Kurti je bio u poseti Tetovu i Skoplju i tamo je proglašen za predsednika svih Albanaca na teritoriji Severne Makedonije. Sa tom osnovom policija upada u univerzitetske klinike tražeći dokaze za sve što se dešava – rekao je Šain. Podsetio je na reči Blinkena da će se krenuti u borbu protiv organizovanog kriminala.

– Imamo činjenicu da istražni organi treba da pronađu šta se dešava. U poslednjih par godina promenjeni su kadrovi u tužilaštvu gde su uglavnom Albanci zaposleni u borbi protiv kriminala, a SAD su bile mnogo nezadovoljne tim promenama, jer su ulagale mnogo novca za stručnost, a došli su ljudi oji nisu baš stručni – istakao je Šain.

Nastavivši, pojasnio je dalje kako će se situacija razvijati, jer je stanovništvo izuzetno nezadovoljno.

– Pitanje je sada da li će oni želeti da odu bilo gde kod bilo kog lekara. Ono što sam ja saznao od ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, oni će istrajati i neće nikome praštati, kako je rekao neka bude čak i „sveti ne znam ko“. Započeće istražne radnje. Sve se ovo dešava od 2017. godine, a sada je pojačano. Mislim da se moraju sve kriminalne i korupcijske stvari izbaciti na površinu i to ne samo u Makedoniji nego i kod nas – rekao je Šain.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter