Izvor:
13.10.2023 u 13:10
0

SKANDALOZNO I ZA RIPLIJA U HRVATSKOJ: Uprava groblja uklanja spomenik zbog ćirilice, porodici rok od 15 dana?

Jedna grobnica danima je tema u mestu Poljica u Opštini Vrsi kod Zadra. Komunalno preduzeće koje upravlja grobljem naložilo je uklanjanje spomenika jer je natpis na ćirilici?! Porodici je navodno dat rok od 15 dana.

SIN VESNE MEDENICE USKORO NA SLOBODI: Ustavni sud usvojio žalbu Miloš Medenica neosnovano u pritvoru

– Ja ne vidim tu problem. Stvarno ne vidim. Mislim da nije trebalo da zabrane grobnicu. Ko zna da čita ćirilicu, pročitaće, a ko ne zna preskočiće – smatra Višnja iz Vrsi.

Marinko slično razmišlja iako priznaje da je reč o temi koja je uvek kontroverzna, ali naglašava da svako zaslužuje da ima nadgrobni spomenik kakav želi.

– Mislim da neko ko se sahranjuje u Hrvatskoj može imati spomenik na bilo kom pismu pa i ćirilici. Ipak – rekao je Marinko.

Oglasio se i direktor komunalnog preduzeća.

– Službeno pismo u Republici Hrvatskoj je latinica, a neko drugo pismo javno može da koristi samo manjina koja čini 30 posto stanovništva. To ovde nije slučaj – poručuje direktor Vrsi infrastrukture.

Navodi da je grobnicu podigla porodica pokojnika koja živi u Holandiji i da su poreklom iz sela koje teritorijalno pripada Ninu, ali čijim meštanima je opština Vrsi dopustila da se sahranjuju na lokalnom groblju

– To je za mene nepoštovanje Republike Hrvatske koja je praktično i njegova domovina. Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere u Poljicima – kaže Zdenko Kojić koji priznaje i da ne zna kakva bi odluka bila da je ćirilični natpis postavio neko od stalnih meštana njihove opštine.

Lokalni mediji navode da je do osamdesetih groblje bilo podeljeno.

– Kad je napravljeno novo groblje podela više nije bilo. Groblje je zajedničko. Ćiriličnih natpisa nije bilo ni na starom groblju jer se srpska zajednica u Poljicima uvek služila latinicom – kaže Mojmir Marinković komu se ne sviđa što se u zajednicu unosi nemir.

Ćirilični spomenici su u pravoslavnom delu groblja u Zadru, porodice pokojnika ih redovno obnavljaju na ćirilici, a tako traže i konzervatori.

Porodica pokojnika poručila je da spomenik u Poljicima ne želi da ukloni pa nije poznato kako će se rešiti spor u mestu u kome ni u najtežim vremenima nije bilo međunacionalnih sporova.

Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske, podsetimo, odlučilo je prošle godine da smanji brojne školske programe čime se praktično ukida i nastava na srpskom jeziku i upotreba ćirilice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter