Izvor: happy BSC Portal/Tanjug
29.11.2023 u 22:40
0

U BOSNU ZABRANJEN UVOZ PROIZVODA IZ HRVATSKE! Vraćene sa granice čak dve tone, razlog je ovaj

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su uvoz dve tone mandarina iz Hrvatske jer je proverama uzoraka voća na granici utvrđeno prisustvo pesticida čija je upotreba u EU zabranjena od 2020. godine.

Sanitarna inspekcija Federacije BiH uzela je na graničnom prelazu Bijača, nedaleko Metkovića, uzorke iz pošiljke mandarina, a nakon laboratorijske analize utvrđena je nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos) u uzorku, saopšteno je danas iz ove inspekcijske službe.

Prisustvo tog pesticida je u suprotnosti sa tamošnjim pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porekla, kao i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, prenosi zagrebački Dnevnik.

Zbog toga su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove zabranili uvoz pošiljke ukupne težine dve tone i naložili njeno uništavanje.

Službenici ove institucije su početkom novembra dobili nalog za pojačani nadzor uvoznih agruma na preporuku Agencije za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine.

Ranije ovoga meseca u još jednoj pošiljki s voćem iz Hrvatske otkriven je isti pesticid.

PODGORICA SPREMNA ZA DUGOTRAJAN PROCES: Popis stanovništva bi trebalo da počne sutra

Upotreba pesticida klorpirifosa i klorpirifos-metila u zemljama članicama EU, kao i u Bosni i Hercegovini zabranjena je od proleća 2020. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter