Izvor: Tanjug
01.07.2020 u 10:38
0

U Hrvatskoj 70 ODSTO TURISTA MANJE nego prošle godine

U Hrvatsku je u prvih šest meseci ove godine došlo 1,6 miliona turista, koji su ostvarili 7,6 miliona noćenja, što je oko 30 posto od prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu, dok je nešto bolji postotak od 32 posto prošlogodišnjih noćenja ostvaren u junu, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Stančić smatra da s obzirom na situaciju usled korona virusa Hrvatka može biti zadovoljna ostvarenim turističkim prometom, koji je i na tragu planiranog.

“Važno je da od 1,6 miliona turista koji su od početka ove godine boravili u Hrvatskoj nismo imali nijedan slučaj zaraze turista“, kaže Staničić.

Domaći su turisti u prvoj polovini ove godine ostvarili 31 posto od ukupnih noćenja, što je najviše među svim tržištima i retkost u poslednjih više od deset godina.

OVO MORATE PROČITATI

HEROJ SPREČIO OTMICU DETETA! „Srbin u Berlinu spasao nemačko dete od Nemca“

VREMENSKA PROGNOZA ZA DANAS: Sunčano i toplo, na jugu zemlje mogući pljuskovi

EU OTVORILA GRANICE Slobodan prolaz za naše državljane

SLOBODAN ULAZ U GRČKU PREKO MAKEDONIJE Od danas otvoren granični prelaz Evzoni

Strani su turisti ostvarili 69 posto od ukupnih noćenja, pri čemu najviše ili 26 posto Slovenci, potom 25 posto Nemci, te Austrijanci devet posto, a turisti iz BiH i Češke po sedam posto.

Po vrstama smeštaja najviše noćenja ili 73 posto turisti su ukupno ostvarili u komercijalnom smeštaju, od čega u objektima u domaćinstvu 30 posto, u hotelima 20 posto, a u kampovima 16 posto.

U nekomercijalnom smeštaju ostvareno je 24 posto od ukupnih šestomesečnih noćenja, a u nautičkom ćarteru tri posto.

U kontinentalnom delu zemlje ostvareno je 12 posto od ukupnih noćenja, od čega najviše u Zagrebu, koji je po tome vodeći među svim destinacijama u Hrvatskoj, ispred Rovinja, Vira, Medulina i Poreča.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

HAOS U KRAGUJEVCU Tuča u marketu zbog ZAŠTITNE MASKE! (VIDEO)

Dr Tiodorović: PRAVI PIK ZARAZE U SRBIJI ĆEMO IMATI ZA PET-ŠEST DANA

DR NESTOROVIĆ OTKRIVA: Ilija Petković NIJE UMRO OD KORONE, ovo je razlog NJEGOVE SMRTI!

HAPPY BSC PREDSTAVLJA Ovo su moćni dron-bombarderi u Vojsci Srbije (VIDEO)

ČOVEČANSTVO U ŠOKU: Tramp kupio sve ZALIHE LEKA PROTIV KORONE U SVETU

Istra je i u junu vodeća s 30 posto od ukupnih noćenja, druga je s 24 posto Primorsko-goranska, a treća s 18 posto Zadarska županija, dok su vodeće destinacije po noćenjima u proteklom mesecu bile Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj i Umag.

Najavljujući da se u julu I avgustu očekuje porast i turističke potražnje i prometa, posebno iz Srednje Evrope, Staničić dodaje da su to tržišta Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, kao i da se očekuje jača potražnja za hotelima više kategorije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter