Izvor: Mondo
18.10.2023 u 22:40
0

U HRVATSKOJ TROŠKOVI ŽIVOTA SVE VEĆI: Dve trećine zaposlenih traži dodatni posao da bi preživeli

Zbog visoke inflacije, a posebno zbog velikog rasta cena hrane, mnogi zaposleni u Hrvatskoj prisiljeni su da traže dodatne izvore prihoda, odnosno dodatni posao.

Zbog velikog rasta troškova života i nedovoljnog rasta plata, čak dve trećine radnika u Hrvatskoj razmišlja o traženju dodatnog posla.

Do ovakvih podataka dovelo je istraživanje koje je nedavno sproveo portal „Moj posao“, na uzorku od 750 ispitanika.

Žrtve visoke inflacije

Iako se sprovedena anketa ne može smatrati opštim pokazateljem stanja na tržištu rada, njeni  podaci su indikativni, i oni potvrđuju da prosečan zaposleni u Hrvatskoj svojom platom sve teže može da skrpi kraj sa krajem ili preživi od plate do kraja meseca.

Naime, čak 67 posto ispitanika kazalo je da je u potrazi za dodatnim poslom ili da razmišlja o tome jer njihova trenutna plata nije dovoljna za pokrivanje sve većih životnih troškova. Prosečan zaposleni pritom najviše troši na hranu i režije. Upravo je hrana stavka koja poslednjih meseci najviše poskupljuje.

MILO ĐUKANOVIĆ PRIJAVIO IMOVINU, EVO ŠTA POSEDUJE: Pet stanova, čak STO HILJADA kvadrata zemlje – i to je SAMO DELIĆ

Drugim rečima, kako sami ispitanici kažu u istraživanju, „inflacija je odradila svoje“ i prisiljava ih da kućne budžete popune dodatnim prihodima.

Svaki deseti već radi dva posla „kako bi preživeo“

Svaki deseti ispitanik priznaje da već radi dva posla, i to „kako bi preživeo“.

Samo 13 posto ispitanika kaže da trenutno ne razmišlja o traženju dodatnog posla jer su zadovoljni svojom plaćom i u stanju su podmirivati svoje obveze. No, i među njima ima onih koji kažu da bi, ako se troškovi života nastave povećavati, mogli početi tražiti novi posao.

Dodajmo ovome kako je 10 posto ispitanika u anketi bilo nezaposleno i tražilo je posao.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter