Izvor: dnevno.hr
19.04.2023 u 14:22
1

SRBI ILI HRVATI? Ko je ispalio granate na trg u Zenici i UBIO 16 CIVILA?

Na današnji dan, 19. aprila 1993. godine...

Na današnji dan, 19. aprila 1993. godine, usled granatiranja centra Zenice, život je izgubilo 16, a više od 50 civila je lakše i teže ranjeno. Prva je granata ispaljena oko 11:55 sati, a nakon toga još osam granata, od kojih je 15 osoba preminulo na licu mesta, a jedna je osoba podlegla naknadno, od posledica ranjavanja.

Suada Kadrić prisetila se kako je tog dana krenula na posao i na centralnom gradskom trgu videla mnogo omladine:

Preživela Suada videla je 17 žrtava

“Krivo nam je što nitko nije odgovarao. Krivo nam je zbog organa opštine, koji nam ne dozvoljavaju na par mesta da napravimo obeležja, jer cveće stavljamo na travu, drvo, kamen”, za Avaz je kazala Kadrić koja je sada predsednica Udruženja civilnih žrtava rata 1992.-1995. godine Grada Zenica, a koja je tog dana takođe ranjena.

Prema njenim podacima, odnosno podacima iz sudskih procesa kojima je prisustvovala kao svedokinja, na ovom je mestu “bilo 17 žrtava rata i 75 što teže, što lakše ranjenih”.

Ne zna se ko je ispalio granate? Blaškić optužen, pa oslobođen

Za ovo je pred haškim sudom bio optužen i naknadno oslobođen optužbi general HVO-a Tihomir Blaškić.

Postoje dve različite tvrdnje o izvoru paljbe: optužba u procesu Blaškiću je tvrdila da su to bili položaji HVO-a u Putičevu, dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću.

Prema podacima Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, od posledica granatiranja u Zenici su u periodu od 1992. do 1995. godine, na više lokacija, poginule 53 civilne žrtve.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SRBI ILI HRVATI? Ko je ispalio granate na trg u Zenici i UBIO 16 CIVILA?”

  1. Hrvati drže Zenicu. Da su Srbi granatirali,bila bi spomen obeležja na sve strane. Pošto su Hrvati granatirali,naravno,zabranili su sva spomen obeležja. Čista logika

    1
    1
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter