Izvor: Tanjug
30.06.2022 u 21:55
0

„Cilj monstuoznih i beskrupuloznih planova Zapada je i da destabilizuje EU“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

U emisiji “AKTUELNOSTI” na kanalu TV HAPPY razgovarali smo sa našim cenjenim gostima: profesorom geopolitike Srđanom Perišićem, advokatom Brankom Pavlovićem, Predragom Ćeranićem, dekanom Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banja Luci, i Dušanom Prorokovićem sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu o najnovijim dešavanjima u Ukrajini.

Oni su za TV HAPPY govorili o najnovijim dešavanjima u sukobu Rusije i Ukrajine, a posebno su se istakle dve teme: povlačenje ruske vojske sa Zmijskog ostrva, i brojne krize za koje je, od strane Zapadnih medija i političara, optužena Rusija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Branko Pavlović govorio je o odluci Rusije da se povuče sa Zmijskog ostrva, važne strateške tačke u Crnom moru.

“Videli smo da su ruske snage nekoliko puta potpuno uništili svaki pokušaj ukrajinske vojske da nekim kontranapadom povrati Zmijsko ostrvo. To su učinili bez ikakvih sopstvenih gubitaka, što je takođe u tom nekom vojnom smislu baš značajno. Ja uvek podvlačim, koristeći “Pancire” koje imamo i mi, koje smo nabavili, i neke “Tor” sisteme u kombinaciji, koje nemamo, ali koji su takođe dejstvovali. Očigledno je u ovom trenutku procenjeno na samom vrhu, direktno se i kaže, na nivou predsednika Ruske Federacije, da želi diplomatski da ispumpa taj preostali pritisak oko teme gladi, kako “Rusija prouzrokuje užase u svetu” i da im kaže “Evo vam ljudi i Zmijsko ostrvo, i tu ću da se povučem i sada da vidimo kako će i dalje Ruska Federacija da bude kriva, za inače izmišljenu i fabrikovanu celu priču gladi kao uzrok ovog”. Verovatno da u nekoj daljoj fazi, ako bude bilo potrebno, ruske snage, pošto su to uradile i u prvim danima sukoba, a tek sada, kad su u ogromnoj meri demilitarizovali vojsku Ukrajine ogromnim uništavanjem, mogu da povrate Zmijsko ostrvo god hoće. Tako da marketinški rezon navladao je vojnički, koji u ovom trenutku nema neki poseban značaj”, rekao je Pavlović.

Srđan Perišić istakao je da smatra da to neće rešiti problem u svetu, jer to nije do Rusa.

“Ako govorimo o krizi hrane i krizi snabdevanja, ona je počela i pre ruske vojne operacije. Cene su počele da skaču prošle i predprošle godine, pogotovo zimus. U decembru i januaru su cene počele da skaču. To smo i mi ovde u Beogradu u Srbiji mogli da vidimo, da je skok cena hrane tada počeo, a ne posle početka specijalne vojne operacije ruske armije u Donbasu. Ovde ustvari vidimo da globalni mediji, koji su pod kontrolom zapadnih centara moći ustvari nameću priču da iza krize, što energetske, što hrane, stoji Rusija. I energetska kriza je krenula pre dve godine, kada je počela pandemija korone, tada je počela da se oseća. Svi znamo šta se događalo prošle godine, u Srbiji, u Evropi, u zemljama širom sveta i to nema nikakave veze sa ruskom vojnom operacijom. Mi očigledno ne možemo da shvatimo do kraja šta se dešava u tim zapadnim centrima moći i zbog čega stvaraju sve ove krize, a sada ih povezuju sa Rusijom, naravno da bi upravo Rusiju okrivili za sva zla ovog sveta koja oni u suštini prouzrokuju. Jedino gde je Zapad pokušao Rusiju u ovom globalnom sukobu koji se vodi, da sruši Rusiju jednim “blickrigom” je taj ekonomski deo ovog rata, odnosno sankcijama. Tu smo videli “blickrig” i on je srušen i sada Zapad nema odgovora zašto je to propalo i onda optužuje Rusiju i za energetsku krizu, i za krizu hrane…“, rekao je Perišić.

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Zapad prebacuje težište na naš teren da bi pokazali snagu koju odavno već nemaju“, „Ruski apetiti sada će biti sve veći i veći s obzirom na mogućnost napredovanja bez velikog otpora“

Dušan Proroković smatra da Zmijsko ostrvo ne predstavljaju teritoriju sa koje bi se mogle pripremati kako ofanzivne, tako i defanzivne akcije te da njegov značaj i nije veliki.

“Ukrajina i Rumunija vodili su spor oko Zmijskog ostrva, jer su u okolini pronađena nalazišta nafte i gas ai pokrenulo se pitanje krajem devedesetih godina, ko će to eksploatisati.  Ta teritorija, koja je 500m sa 600m, ne može biti korišćena za ozbiljne ofanzivne akcije sa jedne strane, dok sa druge strane u tom delu je tolika koncetracija ruskih brodova i ruskih podmornica da ne vidim koliki je dobitak raspoređivanja oružanih snaga na jednom ostrvu kada se već svi defanzivni i ofanzivni zadatci mogu realizovati na sasvim drugačiji način”, rekao je Proroković.

On se osvrnuo i na krizu sa hranom ističući da je rast cena hrane indukovan rastom cene energenata, a da Ukrajine nije značajan izvoznik žitarica na svetskom, ali jeste na evropskom tržištu.

“Što se teme hrane tiče, Rusija je mnogo veći proizvođač žitarica, mnogo veći proizvođač đubriva, koji su vrlo važni za poljoprivrednu proizvodnju. Mi ne prisustvujemo krizi prehrambene bezbednosti u svetu ali prisustvujemo krizi prehrambene bezbednosti u Evropi. Evropa je “pucala sebi u nogu” uvođenjem svih tih sankcija protiv Rusije. Evropa sada ima problem i sa nabavkom đubriva, i kada postoje otvoreni distributivni lanci, to je po ogromnoj ceni. U velikoj meri, cena hrane na globalnom nivou determiniše na ovom evropskom tržištu. Te cene su počele da rastu većom stopom nego što je bilo tokom pandemije. Ko je tu koliko kriv i čija je to odgovornost neka gledaoci i analitičari sami zaključe. Ukrajina u proizvodnji pojedinih žitarica na globalnom nivou učestvuje sa ispod 1%, međutim na evropskom tržištu učestvuje značajno. Problem je nastao tokom trajanja pandemije korone kada su nestali pojedini distributivni lanci. Pre pandemije nije bio problem da naručite nešto i da vam to stigne u razumnom roku, sada je to problem i za ozbiljne firme koje se bave distribucijom, prekinuti su distributivni lanci. Došlo je do poremećaja između veze potrošača i ponuđača. Na to se sad oslonila ukrajinska kriza i trpimo svi. Ova eksplozija cena ima nekoliko uzroka koji se stapaju u takozvanu “savršenu oluju”. Može doći do paradoksa da cena hrane bude daleko jeftinija u Kini i Indiji, Rusiji da i ne govorim, nego u Evropi i pored silnih subvencija koja EU daje svojim poljoprivrednicima. Mislim da nisu žitarice kao takve ili suncokret, od koga se pravi ulje, kao takav, već je sve indukovano porastom cena energenata”, smatra Proroković.

Predrag Ćeranić istakao je da je potezom napuštanja Zmijskog ostrva Rusija pokušala da izbije argument iz ruku Zapadnih medija i političara oko odgovornosti za krizu snabdevanja hranom.

“Samo napuštanje Zmijskog ostrva je jedan potez Rusije koji je prebacivanje lopte u ukrajinsko dvorište. Oni sada imaju jedan ozbiljan posao, a to je deminiranje mina koje su sami postavili, kako bi brodovi mogli slobodno da prolaze i snabdevaju Evropu is vet žitaricama, za štas je permanentno optuživana Rusija. Taj potez govori da se ta jedna medijska scena koja je počela orkestriranom kampanjom protiv Rusije, još od početka specijalne vojne operacije, nastoji da promeni u korist Rusije. Ono u čemu je Zapad uvek bio jako uspešan to je taj spin, odnosno medijsko predstavljanje stvari, onako kako oni žele da izgledaju svetskoj javnosti na ovaj način počinje da se parira. Videćemo kako će se stvari formirati u tom svetu”, rekao je dekan Fakulteta bezbednosnih nauka.

On je dodao da je Ukrajina već bila predodređena kao poligon za rat sa Rusijom, ali da su u planu bila i druga ratišta.

“Ukrajina je još 2014. bila određena kao jedno ratište za vođenje proksi-rata protiv Rusiji, iako je bilo i drugih kao što je Kavkaz ili BIH, ali je ruska intervencija u Siriji to osujetila i sprečila dalje odvijanje sukoba i prenosa rata sa sirijskog peska na Kavkaz. To je bio plan da je pao Damask, u Moskvi su bili svesni i obavešteni o planovima Islamske države i njenih kreatora da posle Damaska rat će se voditi na tlu Rusije i na Balkanu. Tu vidimo koliko su monstruozni i beskrupulozni planovi kreatora ovih nemira i ovog haosa u cilju ne samo destabilizacije Balkana, već i Evropske unije. Ako Balkan destabilizujete, vi destabilizujete i Evropsku uniju koja je bila i krajnji cilj, da se onemogući da privredno bude konkurent, naročito u simbiozi privrednoj sa Rusijom. Zbog toga i iznenađuje ponašanje EU, pre svega Nemačke, i ono ne prestaje, sami sebi pucaju u nogu, uvode sankcije od kojih najviše trpe njihovi građani, a Rusija je kriva za sve”, rekao je Ćeranić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter