Izvor: Kurir.rs
22.04.2023 u 10:23
0

UŽIVO „GRANIT 2023“: Otvorene kapije aerodroma u Batajnici, prikaz bezbednosti – Vojske Srbije!

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

Više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvovaće u prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“, koji se, povodom Dana Vojske Srbije, održava danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

PREDSEDNIK VUČIĆ SA ORBANOM PRISUSTVUJE DANU VOJSKE: „Još jednom sam dočekao velikog prijatelja“ (FOTO)

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene za sve građane od devet do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeće u 11 časova. Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, kao i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Kapije vojnog aerodroma biće otvorene za sve građane od devet do 15 časova, a najatraktivniji deo programa počeo je u 11 časova.

U Batajnici se tokom današnje manifestacije prikazuju najmodernije naoružanje i vojna oprema koju poseduje Vojska Srbije. Po prvi put Srbija ima priliku da vidi i novi raketni sistem malog dometa „Mistral“. Posetioci će moći da vide hibridni sistem PASARS, vozilo „miloš“, borbene avione, tehniku i borbene sisteme.

12.15 – Prikazana bespilotna letelica CH-95

Prikazana je izviđačko-borbena bespilotna letelica CH-95 kineske proizvodnje. U njenom sastavu se nalazi 353. izviđačka avijacijska eskadrila.

Dužina letelice je 9,05 m, visina 2,77 m, a razmah krila 20,5 m. Može da ponese više od 200 kilograma spoljnog tereta, tj. ubojitih sredstava.

U vazduhu može da ostane 20 sati, a maksimalna brzina joj je 280 kilometara na čas.

11.50 – Predsednik Srbije obilazi naoružanje i vojnu opremu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana obilazi naoružanje i vojnu opremu na aerodromu Batajnica.

11.42 – Nalet migova-29

Nalet aviona migova-29, nakon čega nalet modernizovanih „orlova“.

11.35 – Defile pripadnika različitih specijalnih jedinica

Početak defilea pripadnika različitih specijalnih jedinica – prvi put na jednom mestu.

11.26 – PVO sistemi

Prikazani su i PVO sistemi, modernizovani ručni raketni lanseri „igla“ i „šilo“, kao i novi raketni sistem „mistral“.

11.22 – Nalet „orlova J-22“, lete brže od zvuka

„Orao J-22“ prvi avion domaće proizvodnje koji može da leti brže od zvuka.

11.17 – „Kobre“ neutrališu teroriste

Pripadnici „Kobri“ blokiraju oteto motorno vozilo i neutrališu terotiste, presreće se vozilo čeonim sudarom.

11.14 – Helikopterski desant (Mi-8 i Mi-17)

Helikopterski desant sa helikopterima Mi-8 i Mi-17 koji sa timovima vrše desantiranje i sa užadima iz Mi-17, sa 72. brigadom za specijalne operacije.

11.10 – Naletima helikopterima počeo letački program

Naletima helikoptira Mi 35 počeo letački program. Ovaj helikopter poznat je kao „leteći tenk“. Helikopter Mi 35 može da nosi do osam osoba.

11.07 – Padobranski demo skok

Vlada Glišić, pukovnik avijacije poželeo je doborodšlicu na prikaz sposobnosti „Granit“.

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom pripadnika 63. padobranske birgade. Oni stižu helikopterom H145.

Prišao je i helikopter Mi-35, u cilju pružanja vatrene vazduhoplovne podrše i za protivterorističke operacije.

11.02 – Himnom i raportom predsedniku Srbije počeo prikaz Vojske Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i general Milan Mojsilović došli su na aerodrom Batajnica.

Uz intoniranje himne i raportom predsedniku Srbije počeo je prikaz VS. Raport je predao kapetan prve klase Danilo Manojlović.

09:09 – Otvorene kapije vojnog aerodroma u Batajnici do 15 časova

Vojska Srbije prikazaće danas na aerodromu u Batajnici novu opremu i veštine svojih pripadnika. Kapije aerodroma otvorene su za građane od 9.00 do 15.00 časova.

09:07 – Vučić sa Orbanom na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit“ na vojnom aerodormu na Batajnici.

08:44 – Obaveštenje o prevozu za posetioce prikaza sposobnosti VS „Granit 2023“

Povodom prikaza sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023” na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici, u subotu će, kako je saopštio Sekretarijat za javni prevoz, od 7 do 16 časova doći do promena u radu linija javnog prevoza na sledeći način:

08:06 – Komandant prikaza: Na Batajnici od vojnika do generala – opremljeni i osposobljeni da brane otadžbinu

Uoči sutrašnjeg Dana Vojske Srbije, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas će biti izveden prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom „Granit 2023“.

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Granit 2023“ prisustvuje državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a priliku da pogledaju prikaz sposobnosti i izloženo naoružanje imaće i građani.

Ovaj prikaz upriličen je povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Više od 5.000 pripadnika učestvuje u prikazu, tokom kojega će moći da se vidi više od 2.300 komada oruđa i oružja – svega čime vojska raspolaže, najavio je ranije ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da će na aerodromu biti i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.

„Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom“, naveo je Mojsilović u razgovoru za RTS.

Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa „Mistral“ koga Srbija još nije videla. Posetioci će moći da vide hibridni sistem PASARS, vozilo „miloš“, borbene avione, tehniku i borbene sisteme.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00.

Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je obaveštenje o prevozu za posetioce prikaza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter