Izvor: happy
14.02.2024 u 09:57
0

ZAŠTO SE DANAS ODLAZI U VINOGRADE? Vinari svoje zasade polivaju vinom i zahvaljuju se Svetom Trifunu

U rejonu Tri Morave ima 7529 hektara pod vinogradima, gde se najveće površine pod čokotima nalaze na teritoriji tri opštine

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara, čuvara useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana. Srbija godišnje proizvede preko 30 miliona litara vina.

U rejonu Tri Morave ima 7529 hektara pod vinogradima, gde se najveće površine pod čokotima nalaze na teritoriji tri opštine: Trstenik, Kruševac i Aleksandrovac. Za prethodne tri decenije, u Župi aleksandrovačkoj obnovljeno je ili podignuto 80 vinarija.

Vinari i vinogrodari blagorodne Župe aleksandrovačke danas orezuju svoje zasade polivajući ga vinom da se zahvale Svetom Trifunu za prošlu i pomole da ova godina bude berićetna.

„Danas se izlazi u vinograd i kreće prvo to orezivanje čokota za ovu godinu. Tradicija nam je jako važna jer još 1196, u Studeničkoj povelji se pominje proizvodnja vina i Župska sela u kojim se to radi“, kaže Milan Spasić, vinar iz Tržca.

U srpskoj prestonici vina, Župi aleksandrovačkoj, ima 80 vinarija a grožđe se bere sa površine veće od 2 000 hektara. Vinogradi su na sunčanim padinama, na nadmorskoj visini od 200 do 350 metara.

„Mi vinogradari i vinari, Novu godinu računamo od Svetog trifuna do svetog Trifuna. Ovo je značajan trenutak posveće vinogradarima i vinarima i svemu onom što vinova loza donosi“, kaže Kosta Botunjac, vinar iz Donjeg Zleginja.

U Župi se neguje tradicija predaka vekovima. Sačuvani su podrumi, čokoti i udahnut novi život lozi na obroncima Kopaonika, Željina i Goča.

„Danas počinju slatke muke. Slatke muke koje traju godinu dana, od početka rezidbe, zaštite , negovanja i čekanja da sve te zlatne kapi koje se stvore u grozdovima uđu u biljnu apoteku a to su bačve“, objašnjava Miodrag Minić, vinogradar i vinar iz Tržca.

U većini zasada pod čokotima vinove loze preovlađuju autohtone sorte Prokupac i Tamjanika po kojima je čuveno Srpsko vinogorje. Vino dobijeno od ovih sorti grožđa Župljani nazivaju vino sa dušom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter