Izvor: Glossy.rs
29.09.2023 u 13:16
0

OPORAVITE SE ZA DAN: 5 najvažnijih saveta za lečenje stomačnog virusa

Ukoliko imate simptome stomačnog virusa, obavezno odmarajte što više i primenite ove preporuke stručnjaka kako biste se oporavili što pre.

Stomačni virus proteklih dana ponovo je jedna od glavih vesti kada je u pitanju zdravlje građana, a u najvećem broju slučajeva pogođena je mlađa populacija, odnosno deca predškolskog uzrasta.

Iako simptome stomačnog virusa bolje podnose, on nije zaobišao ni starije, a u pitanju je stanje koje traje od pet do šest dana, kažu stručnjaci.

Međutim, uvek sa stomačnim virusima postoji rizik da će doći do dehidratacije, zbog čega je potrebno obratiti posebnu pažnju na simptome, lečenje i ishranu.

Kako olakšati sebi stomačni virus i ubrzati oporavak?

 

  • Pojačajte unos tečnosti

Kroz povraćanje, dijareju i znojenje organizam gubi mnogo tečnosti, zbog čega je neophodno redovno se hidrirati. Često i u redovnim intervalima uzimajte manje gutljaje, kako ne biste odmah povratili sve što ste popili, a medicinska platforma Healthline predlaže i žvakanje komadića leda.

Najbolje tečnosti za piće tokom stomačnog virusa su:

  1. bistre tečnosti, kao što su voda i bujon,
  2. sportska pića, koja mogu pomoći da se nadoknade izgubljeni elektroliti, i
  3. određeni čajevi, kao što su čaj od đumbira i nane, koji mogu pomoći da se umiri stomak i ublaži mučnina, dok bi čajeve s visokim sadržajem kofeina trebalo izbegavati.
  • Probajte tzv. BRAT ishranu

 

Zadržavanje hrane u organizmu može biti težak zadatak kod stomačnog virusa, pa je veoma važno ne jesti na silu nešto što vam ne prija, ne preterivati s količinom po svaku cenu i paziti šta jedete.

Dijeta koja se preporučuje u slučaju dijareje poznata je još kao BRAT ishrana (po početnim slovima engleskih reči bananas, rice, applesauce, and toast – banane, pirinač, pire od jabuka i tost), koja se primenjuje kod brojnih problema koji se tiču varenja.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter