Izvor: Mondo
31.10.2023 u 21:40
0

AKO SEDITE 8 SATI NA POSLU, KIČMA I NOGE SU PRVI NA UDARU: Doktor otkriva na koliko da pravite PAUZU

Doktor savetuje kako da stanete na put bolovima zbog dužeg sedenja na poslu!

Oni koji na poslu sede osmočasovno radno vreme (neki i više) znaju koliko to negativno utiče na kičmu, mišiće i držanje. Bol u leđima, vratu i ramenima su najčešći problemi koji se javljaju, ne zaboravie ni na dodatni stres. Ali, ne samo to!

Profesor Mark Vajtli, vodeći britanski hirurg, kaže da bi sedelački način života mogao da bude veoma štetan za zdravlje vena u nogama. Većina ljudi je svesna da neaktivnost može da dovede do krvnih ugrušaka u venama na nogama.

„Duže sedenje smanjuje pokretljivost mišića nogu, što ugrožava protok krvi u venama. Venska krv se nakuplja i to se naziva ‘venska staza’. Kada se venska krv usporava, krv postaje kiselija i može čak da dođe do zgrušavanja. Povećana kiselost venskog zastoja uzrokuje upalu i nelagodu u potkolenicama“, objasnio je doktor.

SPAS ZA BOLNA KOLENA: Narodni lekovi koji provereno deluju, a prave se od jeftinih sastojaka koje imate u kući

Simptomi krvnog ugruška u nozi su osećaj nalik grču ili mesto iznad ugruška postaje toplije.

„Opasnije od krvnih ugrušaka su duboke venske tromboze, iako su zapravo češće od površinskih venskih tromboza (ili ‘flebitis’)“, objašnjava ovaj profesor.

Zato, bilo bi idealno da za svakih pola sata rada u kancelariji sedite 20 minuta, zatim stojite osam minuta i nakon toga se preostalih dva minuta krećete i istežete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter