Izvor: B92
15.11.2023 u 16:44
0

AMERIČKI VIRUS PONOVO HARA: Bolest šaka, usta i stopala se širi među decom u vrtićima

U pojedinim vrtićima pojavila se kod dece izvesna bolest šaka, usta i stopala.

Reč je o koksaki virusu tipa A, piše avaz.ba. Bolest šaka, usta i stopala je blaga febrilna bolest koju karakteriše pojava plikova (vezikula) na dlanovima, tabanima i u u ustima. Uzrokuje ga koksaki virus tipa A, a iako najčešće pogađa decu mlađu od deset godina, simptomi se mogu javiti i kod odraslih.

navode da ne vode posebnu evidenciju o brojnosti ove bolesti, već je ubrajaju u enteroviruse kojima pripada i zbog toga, kako su sami rekli, ne postoji precizan uvid u broj obolelih u našem zavodu za javno zdravstvo.
O kakvoj je bolesti reč?

Pojedinačni slučajevi obolelih od koksaki virusa mogu se kod ljudi javljati tokom cele godine, ali se epidemije obično beleže u leto i ranu jesen.

Inkubacija traje tri do pet dana, a prvi simptomi su povišena telesna temperatura (38 do 39°C), gubitak apetita i bol u grlu. Još jedan karakterističan simptom ove bolesti je pojava mehurića (vezikula) u usnoj duplji i na jeziku. Kod većine pacijenata na prstima, šakama i dlanovima i stopalima razvija se sivi bubuljičasti osip sa crvenim rubom, koji može da traje i do deset dana.

Kako se infekcija širi

Izvor zaraze najčešće su osobe sa asimptomatskom infekcijom, podaci su Zavoda za javno zdravlje

Zaražene osobe izlučuju virus u faringealni sekret i stolicu i zarazne su nekoliko nedelja nakon što simptomi prestanu. Bolest se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a prenosi se i indirektno preko raznih predmeta.

Lečenje i prevencija

Ne primenjuje se specifična terapija, lečenje je simptomatsko. Uzimaju se lekovi koji ublažavaju bol i snižavaju povišenu telesnu temperaturu. Ako je potrebno, antibiotik se može koristiti za promene na koži koje pucaju. Zbog bolnog i otežanog gutanja, važno je uzimati dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija.
Ova bolest može sE sprečiti kao i drugi enterovirusi: izbegavanjem ili ograničavanjem bliskih kontakata i izolacijom obolelih.

Takođe je važno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, kao i izbegavanje stavljanja ruku u usta, te redovno čišćenje kontaktnih površina, kao i provetravanje prostorija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter