Izvor: happbsc
19.04.2024 u 19:02
0

Baron torta, recept za kolač koji napravljen da impresionira aristokrate

Baron torta je savršen spoj čokolade i malina u jednom kolaču. Reč je o kolaču koji je nastao u 19. veku.

Istorija Baron torte datira iz ranih dvadesetih godina dvadesetog veka u Austriji.

Iako ne postoji precizna i jedinstvena priča o njenom poreklu, ova ukusna torta već decenijama čini deo austrijske poslastičarske tradicije.

Kolač za plemiće

Prema legendi, Baron torta je stvorena u čast Barona Franca Jozefa Fridriha von Blazekovica, austrijskog plemića. Priča kaže da je baron bio toliko impresioniran lokalnim poslastičarom da ga je angažovao da stvori ekskluzivnu tortu za poseban događaj. Želeći da impresionira barona, poslastičar je stvorio izvanrednu tortu sa čokoladom i malinama koja je brzo postala hit među bečkim aristokratijom i elitom.

Druga verzija priče pripisuje izum Baron torte poslastičaru po imenu Hajnrih Fridrih Baron fon Štrohmajer, koji ju je stvorio u svojoj poslastičarnici u Bad Išlu, u Austriji. Prema ovoj verziji, poslastičar je kombinovao sastojke poput čokolade, malina i badema kako bi stvorio raskošnu tortu koja je postala popularna među visokim društvom, piše lapatisseriedumonde.com.

Kroz godine, Baron torta je zadržala svoj status ikonične austrijske poslastice. Njena izvanredna kombinacija ukusa i elegantna prezentacija učinili su je omiljenim izborom za posebne prilike i proslave.

Baron torta, recept

Recept za Baron tortu je prenošen s generacije na generaciju, i iako su postojale varijacije i prilagođavanja tokom vremena, suština ove austrijske poslastice ostala je ista.

Danas se Baron torta može naći u brojnim poslastičarnicama i kafićima širom Austrije, a takođe je stekla popularnost i u drugim evropskim zemljama. Ona je simbol bogate austrijske kulinarske tradicije i poslastica koja oduševljava ljubitelje čokolade i malina širom sveta.

Sastojci

210 gr belanca (6 jaja)
180 g. beli šećer
50 gr mlevenih badema
30 gr kakao praha
20 gr Amaretto ili bademov liker (opciono)

Čokoladni krem

150 gr tamne čokolade
130 gr punomasnog mleka
130 gr slatke pavlake
110 gr putera
110 gr beli šećer
90 gr žumanaca (6 jaja)
30 gr kakao praha
2 gr soli

Malina džem

500 gr svežih ili smrznutih malina
50 gr beli šećer
5 gr pektina
2 gr soli

Čokoladni preliv

120 gr tamne čokolade (70% kakaoa)
120 gr slatke pavlake
30 gr putera
30 gr neutralni preliv (opciono)

Sklapanje

Priprema:

Počnite tako što ćete odvojiti belanca i žumanca. Ostavite žumanca na stranu dok ne počnete da pripremate čokoladni krem.
U činiji mutite belanca na maloj brzini i kako počnu da se pene povećavajte brzinu i postepeno dodajte beli šećer dok ne dobijete čvrst šne.
Kada je šne umućen, procedite kakao prah i mlevene bademe i sve izmešajte gumenom lopaticom kružnim pokretima.
Zatim po želji dodajte amareto ili bademov liker i pomešajte lopaticom.
Na kraju prebacite smesu u kesu sa glatkom mlaznicom prečnika 1 cm (ili kašikom) i nanesite četiri jednaka diska, odnosno kore, prečnika 23 cm na papir za pečenje.
Pecite 10 minuta na 190° C.
Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, pažljivo uklonite papir za pečenje i ostavite na stranu dok ne budete spremni za upotrebu.

Čokoladni krem

Počnite hidratacijom želatine u hladnoj vodi najmanje 10 minuta.
U šerpi pomešajte mleko i pavlaku i zagrevajte ih na srednjoj vatri dok ne proključa.
U međuvremenu, u činiji pomešajte žumanca koja smo izdvojili od šnea za kore, beli šećer i so. Mikserom mešajte dok ne postane glatka i homogena smesa.
Kada mleko provri, dodajte smesu od žumanaca i mešajte. Zatim vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj vatri dok se lagano ne zgusne na 82-84º C.
Zatim dodajte želatin, ugasite vatru i sipajte smesu u činiju preko čokolade. Sačekajte nekoliko trenutaka da se krema otopi čokoladu i promešajte.
Prebacite kremu u posudu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na minimum 4 sata, mada može i preko noći.
Izvadite fil iz frižidera i mutite na maloj brzini i postepeno dodajte puter. Povećajte na srednju brzinu i mutite oko 3 minuta. Ostavite na stranu.

Džem od maline

Stavite maline u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta ili dok se maline potpuno ne osuše. U međuvremenu, u činiji pomešajte šećer i so i želatin dobro promešajte.
Kuvajte još dva minuta i ostavite da se ohladi.

Čokoladna glazura

Zagrejte pavlaku do ključanja, prelijte preko čokolade, izmešajte, dodajte maslac i dobro promešajte.

Ređanje

U okruglom kalupu prvo stavite koru, pa fil od čokolade, pa tanak sloj džema, pa sledeću koru i tako ponavljate postupak do poslednje kore. Zatim, stavite tortu na rešetke i prelijte čokoladnim glazurom. Važno je da je glazura na temperaturi od oko 35º C.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter