Izvor:
05.05.2019 u 15:38
0

APSOLUTNI HIT: Saznajte šta treba znati pre postavljanja tapeta na zidove vašeg stana!

Tapete su sedamdesetih i osamdesetih godina bile apsolutni hit kad je u pitanju uređenje enterijera samo što su se u to vreme tapete stavljaje na cele zidove, u sve prostorije. Devedesetih i početkom novog milenijuma uređenje tapetama nije bilo toliko moderno dok se poslednjih nekoliko godina, polako, ali sigurno vraćaju. Sa tapetama treba biti prilično oprezan, jer koliko mogu popraviti celo uređenje, toliko mogu i uzrok potpune katastrofe.

Kako da dekorišemo tapetama, gde ih sve možemo koristiti?

Prvo pravilo je da ne treba preterivati, jedan zid je dovoljan kada je u pitanju manja prostorija, za veće prostorije mogu i dva. Takođe, mora se voditi računa o tome da se dezen i boja uklope sa nameštajem i ostalom dekoracijom u sobi. Što se tiče mesta gde ih možemo koristiti, pored ukrašavanja zidova kao primarna funkcija tapeta, možemo ih npr. koristiti kao dekor u ili na ormarima. Proizvođači se stalno trude da nam pruže nešto novo pa tako danas imate namenske tapete za tuš kabine, za kuhinje pa čak i spoljašnje tapete kao zamena za fasade.

Kako izabrati tapete?

Ako ste se odlučili da neki kutak vašeg doma ulepšate i osvežite tapetama prilikom izbora papirne tapete za zid trebate voditi računa da se one uklapaju u enterijer prostora u kome će biti, da idu uz boju i stil nameštaja u prostoriji. Na tržištu postoji ogroman izbor tapeta najrazličitijih boja, dezena, motiva mnogih stranih proizvođača. Prilikom kupovine obratite posebnu pažnju na kvalitet tapeta: lake za održavanje, postojanih boja, da su perive i postojane pri čišćenju.

Od kakvih sve materijala se danas prave tapete i koji su najbolji izbor?

Tapete se prave uglavnom od papira, vinila i non wowen materijala (materijal napravljen od dugačkih vlakana koja su spojena zajedno parom toplotom ili presom). Non wowen se pokazao kao najbolji izbor u odnosu na cena/kvalitet a može da se čisti vlažnom krpom, otporan je na sunce, lako se lepi, a kasnije i lako odstranjuje sa zidova.

Treba li paziti sa nekim šarama i pretrpanim dezenima?

Da. Kao i u većini stvari. Izbor treba prilagoditi prostoru, da li je prostor veliki ili malen kao i koliko svetlosti ima u prostoriji.

Koliko je rolni potrebno

Količina tapeta koju treba da kupite zavisi od toga da li ima spajanja motiva. Što je više spojeva biće više odbacivanja pa će vam trebati više tapeta. Uvek treba kupiti malo više od potrebne količine a ostatak možete iskoristiti za spojeve. Standardna rolna tapete je dugačka oko 10 metara i široka 53 cm.

Broj potrebnih rolni dobijete kada dužinu jedne staze (visina prostorije +5-10 cm za ravnanje) pomnožite sa brojem staza (izmerite obim prostorije i podelite sa širinom rolne) i rezultat podelite sa dužinom rolne (naznačena je na pakovanju).

Kakva treba da bude osnova na koju se nanose tapete?

Ravna i glatka, čista i otprašena. Izravnajte sve neravnine i popunite rupe i pukotine adekvatnom glet-masom. Sa zidova uklonite stare tapete, blago ošmirglajte uljanu boju, otprašite i/ili operite površinu molerskim sapunom. Mesta na kojima se pojavila buđ premažite fungicidom. Neravne i površine sa teksturom se ne preporučuju, kao ni sveže okrečeni zidovi – morate da sačekate 2-3 nedelje da se boja na zidovima potpuno osuši.

Obavezno premažite zid prajmerom!

Ovaj korak je naročito važan kada se radi o sveže gletovanom zidu, gipsanim pločama ili kada je zid okrečen običnom bojom za zid. Ukoliko je osnova tzv. periva boja (puna disperzija) tada nije potrebno da nanosite prajmer. Prajmer je osnovna boja koja može da se nabavi u bilo kojoj farbari. Njegova uloga je da duboko prodre u zid, poveže slojeve stare boje i tako napravi sloj koji je odlična osnova za novu boju odnosno tapete. Lepak za tapete bolje prijanja za takvu osnovu i tada ne dolazi do kasnijeg otvaranja na spojevima kao posledica naglog sušenja lepka. Takođe, uklapanje dezena je daleko jednostavnije jer sloj prajmera omogućava klizanje tapete do potpunog uklapanja.

Za najbolje rezultate preporučujemo uljane(alkidne) prajmejere koji imaju dodatnu prednost što kasnije omogućavaju jednostavno skidanje tapeta sa zida, kao i uklanjanje ostatka lepka ukoliko želite kasnije da ofarbate zid. U današnje vreme koriste se se prijmeri na vodenoj bazi zbog svojih ekoloških osobina. U najgorem slučaju premažite zid tankim slojem lepka za tapete umesto prajmerom. Nakon nanošenja prajmera pustite da se osuši (prema uputstvu proizvođača).

Koji su najnoviji trendovi kad su u pitanju tapete?

Trenutno su aktuelne svetlije, pastelne boje, svetle nijanse plave dominiraju već nekoliko godina kod većine proizvođača. Dezeni su uglavnom moderni, geometrija se često upotrebljava kao motiv ili se ide više nekim zemljanim tovima te doživljaju prirodnih materijala. Izbegavaju se sjaj, zlato, klasični i barokni dezeni.

Šta pravi izbor tapeta može napraviti našem prostoru?

Pravi izbor tapeta povezuje ostale elemente u prostoru, pod, namestaj, zavese, rasvetu. Ukoliko je izbor bio dobar dobijate jedan vizuelno skladan prostor.

Možete se igrati i biti hrabri kad je u pitanju upotreba tapeta u uređenju, ali bilo bi dobro i da se posavetujete sa profesionalcima posebno ako želite koristiti šarene tapete ili jarke boje. Jer tanka je granica između prefinjenosti i kiča.

Vrste zidnih tapeta

Papirne tapete – najčešće se koriste i znatno su jeftinije od drugih vrsta. Ne mogu da se peru i kvase pa nisu pogodne za lepljenje u kuhinji ili u hodniku. Tanke su, lako se oštećuju i teško se lepe.

Papirne tapete presvučene providnom folijom – perive su, ali se zbog folije teže skidaju.

Papirne reljefne tapete – praktične su za oštećene i neravne zidove. Ne rastežu se pa se lako postavljaju. Mogu da se boje disperzivnim bojama.

Plastificirane tapete – izrađene su od akrila, mogu da se boje, perive su, postojanih boja. Skuplje od papirnih.

Samolepljive tapete – prodaju se u više boja i sa različitim motivima. Lako se postavljaju i mogu se prati.

Stikeri za zid – brzo i lako se postavljaju na deo zida. Danas su sve popularnije ove zidne nalepnice raznih dezena i dimenzija izrađene od samolepljive folije.

Foto tapete – ima ih u više dimenzija sa različitim motivima iz prirode, životinja, crtanih filmova.

Svilene tapete na papirnoj osnovi – skupe su i osetljive. Prilikom postavljanja spojevi se uvek vide pa ih zato treba koristiti samo za male površine.

Vinilne tapete – imaju PVC sloj i finu teksturu, lepe se na papirnu podlogu. otporne su i mogu da se peru.

Jutane tapete – prodaje se u rolnama ili zalepljena za papir koji čuva njen oblik. Kada se postavljaju lepak se nanosi na zid a ne na jutu.

Tapete od trske – napravljene su od trske ili biljnih vlakana i lepe se za papirnu podlogu. Spojevi između tapetnih traka se uvek vide.

Tapete od plute – za papirnu podlogu je zalepljen fini, tanki sloj plute. Mogu biti i obojene gde se boja vidi kroz rupe.

Tapete sa posebnim efektom – postoji veliki izbor tapeta sa imitacijom drveta, prirodnog kamena, pločica, mermera.

Tapete od bambusa – veoma su kvalitetne, postojane i dugotrajne, ali su skupe.

Metalne tapete – to su metalni listovi na papirnoj osnovi. Mogu da se koriste samo za besprekorno ravne zidove. Komplikovane su za stavljanje.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Pixabay/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter