Izvor:
26.06.2018 u 14:03
0

PRVI ZNACI UPOZORENJA: Opasna bolest vreba sve koji lete avionom!

Ukoliko nakon leta primetite neki od ovih simptomna, odmah se javite lekaru i napomenite mu da ste nedavno putovali avionom.

Tromboza dubokih vena je povezana s letovima koji dugo traju, ali i s drugim oblicima putovanja koji zahtevaju višesatno sedenje, a može izazvati plućnu emboliju. Zovu je i sindromom ekonomske klase jer je prostor za noge skučen. Ona je, kažu stručnjaci, kao ruski rulet i čini se da je nemoguće predvideti koga će pogoditi. To mogu biti zdravi, mladi ljudi, sportski tipovi…

Ipak, ponekad se može predvideti. Do duboke venske tromboze može doći zbog dugotrajne neaktivnosti tokom putovanja, a to rezultira nakupljanjem krvi u nogama, gde se ugrušak i pojavljuje. Rizik je veći kod putovanja avionom.

– Osim skučenog prostora i neaktivnosti, problem je i manjak kiseonika u kabini aviona, dehidracija, smanjeni pristisak u kabini koji izaziva nakupljanje tečnosti u nogama što izaziva otekline. – kaže dr Sarah Brever.

Dodaje da putovanje koje traje duže od 4 sata udvostručuje rizik od pojave duboke venske tromboze, nezavisno čime se putuje, Ipak, neke studije pokazuju kako je taj rizik četiri puta veći ako se putuje avionom. Dugački letovi nose najviše rizika.

Koji su simptomi duboke venske tromboze?

Bol i osećaj napetosti u ekstremitetima

Oticanje

Povećana osećaj toplote zahvaćenog područja

Crvenilo ili promena boje kože nad zahvaćenim područjem

Iznenadna bol u grudima tokom udisanja koja se može širiti u rame ili vrat

Kašalj

Gubitak svesti

Osobe koje su u najrazičnijoj kategoriji:

Starija dob (rizik je veći nakon 40. godine života)

Gojaznost (indeks jelesne mase veći 30)

Nedavni hirurški zahvat

Bolničko lečenje

Trauma

Ranija tromboza

Izvor: Telegraf
Foto: Press.ba

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter